Parlon proposarà un "tàndem" a Iceta per dirigir el PSC

L'aspirant a la primera secretaria oferirà a l'actual número u la presidència del partit

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, oferirà a Miquel Iceta la presidència del PSC -i del grup parlamentari durant la resta de legislatura- si és elegida primera secretària, segons ha explicat en una entrevista amb l'agència Efe.

Parlon té intenció de "modernitzar" el PSC si supera Iceta a les primàries, en una ambiciosa reformulació interna que s'estendria des de la cúpula fins a la mateixa militància i fins i tot a òrgans interns com el consell nacional, per fer-los més "oberts" i "horitzontals".

Malgrat que tant Iceta com Parlon van mostrar d'entrada la seva intenció d'explorar un possible pacte, finalment els dos dirigents presentaran la seva candidatura a les primàries del 15 d'octubre, després que els contactes recents no hagin servit per consensuar un acord que fos acceptat per les dues parts.

"Vam parlar dilluns després de la comissió executiva del partit i vam dir que les propostes (de pacte) que havien escrit algunes persones dels dos equips, a cap dels dos ens agradaven. Per tant, anem a primàries", ha reconegut Parlon. En tot cas, ha deixat clar que les fórmules de "suma, acord i integració" s'hauran de produir sempre després de les primàries, ja que ella "no veu clar" un acord previ, davant les diferències existents sobre com ha de ser el lideratge futur del partit.

UN TÀNDEM

Ha explicat, així, que la proposta que ella ha formulat a Iceta i que té intenció d'impulsar si venç a les primàries és la de formar un "tàndem" al capdavant del PSC, en què ella seria primera secretària i dirigiria el partit, mentre que Iceta ocuparia el càrrec de president, si bé amb un perfil diferent de l'actual.

Si guanya les primàries, Parlon compatibilitzaria el càrrec de líder del PSC amb el d'alcaldessa, encara que la seva intenció seria, arribat el cas, ser també candidata a la presidència de la Generalitat, moment en què sí que es plantejaria deixar l'alcaldia.

Però també té present la necessitat d'impulsar una "modernització" de l'estructura del PSC, per fer-lo més "horitzontal, transversal i amb una direcció més territorialitzada, amb executives descentralitzades" i "debats molt més oberts".

Una reformulació de l'Executiva que afectaria figures "clau" com la secretaria d'organització, que "ha de ser més col·legiada en la seva funcionalitat i tenir uns referents al territori que ajudin a treballar la implantació territorial del partit, sobretot amb els programes d'atenció i formació a la militància".

NOVA FIGURA DE L'ACTIVISTA

A més, amb l'objectiu de fer que el PSC "reconnecti amb sectors que no veuen el partit com una opció atractiva", Parlon contempla la creació d'una nova figura que se situaria a mig camí del militant i el simpatitzant: l'"activista socialista".

Notícies relacionades

Seria una manera de "redefinir aliances" amb moviments socials i sectors que han sorgit "més enllà de les organitzacions tradicionals i dels límits dels partits, entitats veïnals o sindicats", i que són "un poder públic ciutadà que es mou en xarxes en què el PSC té molta dificultat per relacionar-se".

I, per un altre costat, ha advocat per "redefinir" els consells nacionals -màxim òrgan decisori del PSC entre congressos-, ara "massa estàtics i de tràmit", i que ella desitja "obrir" a la militància i fer-los "més proactius i flexibles" per convertir-los en un espai amb més debats sobre qüestions d'interès social i així crear "més complicitats" amb la militància i la ciutadania.