PRIMÀRIES A LES FILES SOCIALISTES

Miquel Iceta esgrimeix la seva "experiència" com a aval davant de Núria Parlon

Al·ludeix a l'"excepcional" curs polític per retenir el lideratge del PSC

Reitera la seva oferta de pacte a l'alcaldessa perquè "els projectes són similars"

lpedragosa35552829 iceta160916204901

lpedragosa35552829 iceta160916204901 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vénen revolts, o sigui que és millor no canviar de conductor. Sobretot quan el que està al volant ha posat l’autocar en funcionament després d’haver punxat, altres, les rodes en diverses ocasions. Aquest seria el resum, el valor de l’experiència davant un curs polític «excepcional» a Catalunya, del motto de campanya de Miquel Iceta a la recerca de la reelecció com a primer secretari del PSC, que es va presentar ahir. Uns revolts que vindran que aconsellen, segons l’actual primer secretari, que el líder dels socialistes catalans «estigui al Parlament». On, òbviament, no hi ha la seva oponent, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.

Iceta va reiterar, en un acte a la biblioteca Teresa Pàmies, a l’Eixample barceloní, la seva predisposició a «compartir el lideratge», però no a «canviar de líder», ja que va considerar que les exigències del temps actual requereixen «solidesa». Amb tot, va insistir en la seva oferta de pacte a Parlon, sobre la base que «els projectes no són tan diferents», com ho prova que la regidora colomenca sigui la seva viceprimera secretària, i, va afegir, «les personalitats» de tots dos són «molt complementàries».

«Sóc la persona en millors condicions per afrontar les dificultats i liderar aquest partit», va afirmar Iceta, i va afegir que la seva tasca al capdavant del partit (des del 2014) no s’havia acabat. Va recordar la crisi interna, amb la centrifugació dels elements sobiranistes, i com s’ha trigat a cauteritzar la ferida.

Miquel Iceta

PRIMER SECRETARI DEL PSC

"Sóc partidari de compartir el lideratge, però no de canviar de líder"

Iceta va valorar que, pel que fa a les dades electorals, havia tallat l’hemorràgia de vots, i que li faltava ara la segona part, iniciar una reconquista de l’elector perdut. Així mateix, es va mostrar compromès amb la renovació, el gran argument de campanya de Parlon, però va reclamar que fos pactada, tranquil·la: «Sóc més partidari de la renovació que de la revolució», va afegir.

SEGONS ELS VELLS COSTUMS

Un dels sant i senya del socialisme català ha sigut el disseny que ha envoltat les seves maniobres propagandístiques i publicitàries. Rescatant aquest estil, Iceta es va presentar amb un cartell en què es veuen unes mitges ulleres de patilla vermella, les seves, i la simplificació del seu cognom, en fonètica castellana, a IZ. El PSC de sempre, de quan guanyava eleccions en vots al Parlament.

El PSC de Manuela de Madre, per exemple, la reina mare del socialisme català i, res és casual, l’antecessora de Parlon com a alcaldessa de Santa Coloma. «No és estrany que estigui aquí, encara que sigui de Santa Coloma», va dir ahir De Madre en la presentació, abans de reconèixer que «gran part de com Manuela de Madre ha estat en política» l’hi devia a Iceta. L’exalcaldessa va demanar a la seva successora un pacte amb l’actual líder. «Que no ens facin escollir. Però si he d’elegir, elegeixo Miquel Iceta», va subratllar.

Notícies relacionades

També hi van assistir José Montilla i Jordi Hereu. Àngel Ros i Josep Borrell van enviar dos vídeos. De fet, la buscada i nodrida presència de gent de 30 anys, com Ferran Pedret i David Escudé, entre altres, va evitar que l’acte semblés tret del túnel del temps. Del 2006.

El cartell de l’entrada resava un eloqüent Don’t stop him now. Una variació del títol de la cançó de Queen amb què Iceta es va donar a conèixer com a ballarí, i un missatge polític en si mateix: "Ara que ha passat el pitjor, després d’agafar les regnes del partit fa dos anys, quan ningú s’hi atrevia, no el pareu", és el missatge de fons de la campanya d’Iceta. "Encara no".