POLÈMIC NOMENAMENT DEL GOVERN

Guindos protegeix Rajoy del 'cas Soria' i l'oposició demana dimissions

El ministre manté que l'extitular d'Indústria era el més idoni dels aspirants

Admet que ser funcionari no és obligatori i que l'elecció va ser "discrecional"

 

  / EFE / MARISCAL

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

José Manuel Soria era el millor dels deu candidats que es van presentar per ocupar el càrrec de director executiu del Banc Mundial, segons va sub-ratllar diverses vegades ahir Luis de Guindos. En un dia nefast per al PP pels flagells de la corrupció, el ministre d’Economia va donar la cara al Congrés per l’elecció de l’extitular d’Indústria, que va haver de dimitir l’abril passat al conèixer-se la seva vinculació amb els paradisos fiscals de Jersey i Bahames gràcies a la publicació dels anomenats 'papers de Panamà'. En un intent de protegir al màxim Mariano Rajoy, amic personal de Soria, Guindos va defensar que la designació d’aquest candidat va ser únicament responsabilitat del seu ministeri i, en concret, de la secretaria d’Estat d’Economia.

El ministre va anar a la Comissió d’Economia al Congrés a petició de l’oposició, que ha exigit durant dies sense èxit que les explicacions es donessin en un ple. Guindos va intentar rebatre la principal acusació de l’oposició: que va ser una elecció a dit de Rajoy. El ministre va recalcar que la decisió d’escollir Soria per al Banc Mundial es va plantejar al seu departament després que superés una convocatòria i no va ser mai elevada al Consell de Ministres, ni va requerir «cap intervenció del Govern» perquè «són designacions de naturalesa tècnica». «Per tant, no es tracta en cap cas de nomenament polític», va repetir diverses vegades en contra de les acusacions de l’oposició. Com a molt, va cedir, va ser «discrecional», però després de passar un procés de concurrència en què una comissió d’avaluació va concloure que Soria era l’aspirant «més adequat» dels deu.

PROCÉS HABITUAL

El titular d’Economia va assegurar que en els últims 30 anys tots els elegits per a aquest càrrec han sigut funcionaris del cos de Tècnic Comercial i Economista de l’Estat, al qual pertany Soria, i va ser a la seva associació (que engloba 650 professionals) que es va comunicar la vacant. És a dir, ser funcionari no era un requisit ineludible, com va argumentar el mateix Rajoy quan es va conèixer la notícia, sinó que era la tradició, i tampoc va ser un procés gaire públic. El procediment per elegir el representant del Banc Mundial és «millorable», va reconèixer el membre del Govern.

Guindos va revelar que l’extitular d’Indústria es va presentar a la segona convocatòria que es va fer aquest any (el 28 de juny, dos dies després de les generals) i no a la primera, que es va tancar sense repartir el lloc al març per «sensibilitat democràtica», va apuntar, perquè aquells dies el socialista Pedro Sánchez s’anava a presentar a la investidura i podia canviar el partit a la Moncloa. «Altres candidats complien els requisits, però cap en la mesura que ho feia Soria», va arribar a dir Guindos, que va subratllar que si el seu excompany va renunciar al càrrec va ser perquè el Govern l’hi va demanar per «l’impacte polític i mediàtic». «No estava inhabilitat, ni investigat judicialment», va afegir.

Les explicacions no van satisfer les ànsies de saber de l’oposició. La majoria dels grups van reclamar la dimissió de Guindos Ciutadans va demanar que o ell, o Rajoy o la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, assumeixin «la responsabilitat política del nomenament».

El portaveu socialista, Pedro Saura, va mostrar la seva sorpresa que el Govern segueixi pensant que Soria és «idoni» per al càrrec i mantingui «les grans mentides». «Si Soria no era idoni per estar al Govern, no és idoni per representar Espanya al Banc Mundial», va denunciar.

IGLESIAS I ELS «CONCURSOS»

Notícies relacionades

El líder de Podem, Pablo Iglesias, que va decidir intervenir en la comissió en lloc del portaveu del seu partit, va intentar desmuntar la versió del «concurs» obert i transparent. «¿El Govern li diu llavors a un honest funcionari que s’ha presentat a un concurs que no pot ocupar aquesta plaça? ¿En què quedem? ¿Decideix el Govern o no decideix el Govern?», va reclamar. «¿De debò que no van trobar  ningú millor per al Banc Mundial?», li va plantejar.

El portaveu del PNB, Pedro Azpiazu, va qualificar de «negligent» l’actuació de l’Executiu en aquest assumpte i va advertir al ministre que no havia de «carregar amb més responsabilitat política de la que li correspon». «El màxim responsable és Rajoy, vostè mateix», va continuar. El penabista va lamentar que el PP no tingui «olfacte» i que no s’adoni de la importància dels «comportaments ètics en la política». En aquesta línia, la diputada d’ERC Ester Capella va denunciar que Guindos hagi carregat amb el «mort» de donar explicacions en lloc de Rajoy.