LA GENERALITAT A L'EXTERIOR

'Ambaixades' sense pressupost

El Govern crea quatre delegacions més a l'exterior però condiciona la seva obertura a l'aprovació dels comptes

jrico35403559 barcelona    06 09 2016    pol tica      el presidente de la160906163741

jrico35403559 barcelona 06 09 2016 pol tica el presidente de la160906163741 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No fa ni tres mesos, poc després que la CUP deixés la Generalitat sense pressupostos, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, advertia que el "tempo" de l'obertura de noves 'ambaixades''ambaixades' de la Generalitat s'havia d'alentir perquè, al no haver-se pogut aprovar els comptes, no es disposava de prou recursos  per mantenir-les. Només dues setmanes abans, el seu departament havia anunciat amb bombo i platerets la creació de 10 delegacions en el termini d'un any. Aquest dimarts, sense haver-se començat ni tan sols a negociar el pressupost del 2017, l'Executiu català ha donat via lliure a quatre d'aquestes 10 oficines que van quedar congelades al juny. Anunciades ja ho estan, però quan podran operar ja és una altra cosa. "Si disposem dels recursos -en referència als comptes de l'any que ve-, la cosa anirà molt més ràpid; si s'endarrereixen o són inferiors, trigaran una mica més", ha reconegut Romeva.

L'amenaça, doncs, és que les noves delegacions a GinebraCopenhaguenVarsòvia i Zagreb corrin la mateixa sort que la delegació a Lisboa, que no s'ha posat en marxa fins aquesta setmana malgrat que fa més d'un any que està aprovada i amb el seu 'ambaixador' en el càrrec. Les del Marroc i la Santa Seu són les altres dues 'ambaixades' fantasma del Govern. Estan aprovades des del juny del 2015 i la seva obertura va tornar a ser anunciada el juny d'aquest any, però cap d'elles ha entrat en funcionament. De fet, si es busca a la pàgina web de la Generalitat l'adreça de les seus de Rabat i el Vaticà, el resultat és el següent: carrer de la Pietat, 2 (Cases dels Canonges). 08002. Barcelona. En canvi, al mapa de "delegacions a l'exterior" ja no apareixen assenyalades a Google Maps.

EXPANSIÓ A AMÈRICA I L'ÀSIA

Notícies relacionades

Segons Romeva, amb les quatre oficines creades aquest dimarts es completa el mapa d''ambaixades' a Europa i, en una següent fase, el Govern tractarà d'estendre la seva 'diplomàcia' a Amèrica i l'Àsia. També el juny passat es van anunciar delegacions a Buenos AiresMèxic DF i Seül. Actualment, l'única seu de la Generalitat fora d'Europa s'ubica a Nova York. L'objectiu de les noves oficines és actuar com a ‘hubs’. Per exemple, la delegació de Varsòvia pretén cobrir Polònia i la regió bàltica; a la de Zagreb li correspondrà la zona dels Balcans però també Grècia, Bulgària, Moldàvia i Romania (països on el Govern aspira a disposar algun dia d'oficines), i la de Copenhaguen s'encarregarà de tots els països nòrdics.

Ginebra, com a seu de les principals institucions de les Nacions Unides i d'altres organismes, com la IATA ('International Air Transport Association'), és un dels objectius prioritaris de la Generalitat a l'hora d'intentar guanyar protagonisme.