En Marea acusa Podem de dinamitar l'acord a Galícia

Les dues formacions topen per qüestions organitzatives de la candidatura i esgoten el termini legal per presentar coalicions

jrico32474926 madrid 20 01 2016  rueda de prensa de alexandra fe160221180234

jrico32474926 madrid 20 01 2016 rueda de prensa de alexandra fe160221180234

1
Es llegeix en minuts

Les Marees i Podem no han arribat a un acord per ara per concórrer, sota la fórmula única d'En Marea, a les eleccions gallegues del 25 de setembre després d'unes negociacions que han sigut cordials però no fructíferes en aquest sentit, han dit fonts dels dos partits. Altres veus, en canvi, han sigut més categòriques, com és el cas de l'únic candidat a les primàries d'En Marea, Luís Villares, que en declaracions a la cadena Ser ha considerat que la ruptura és "definitiva" i ha acusat Podem (la "direcció política", ha precisat) de dinamitar l'acord, o l'alcalde de Santiago, Martiño Noriega, que en la mateixa emissora ha explicat que la raó de les discrepàncies és que el partit morat exigeix un "estatus diferent de la resta".

Malgrat la ruptura aparent de les negociacions, la intenció, tal com han apuntat diversos dirigents a Efe, és seguir treballant fins a l'últim minut per veure si és possible arribar a algun tipus d'acord, d'una o altra manera, al compartir el partit instrumental En Marea i també Podem Galícia un mateix espai polític.

Notícies relacionades

En Marea va oferir els dos últims dies ampliar el termini de presentació de candidatures a les primàries per intentar que no hi hagués dos processos d'eleccions internes paral·lels. Avui divendres és l'últim dia del període habilitat per a la inscripció de coalicions que concorrin a les eleccions autonòmiques gallegues. Des de Podem han reiterat en les últimes setmanes el seu desig de confluir amb En Marea únicament a manera de coalició, és a dir, d'una forma similar a la candidatura catalana En Comú Podem, i, per tant, no integrar-se en el partit instrumental de recent creació.

No obstant, la integració, i no la coalició, és l'única fórmula que va oferir En Marea a Podem Galícia. En Marea es va constituir a finals de juliol en una assemblea a Vigo com un partit instrumental format mitjançant adscripció individual per integrants de les marees municipalistes, de diversos moviments socials i de partits com Anova, Esquerda Unida i altres formacions polítiques, i fins i tot, a títol particular, de bases de Podem. Del resultat final d'aquests moviments en dependrà, en part, el resultat del pròxim 25-S.