ELECCIONS BASQUES

La Fiscalia recalca que Otegi és "inelegible" a l'estar inhabilitat

"El seu nom no apareixerà a les paperetes", assegura el ministre Catalá

La Fiscalia recalca que Otegi és "inelegible" a l'estar inhabilitat

EFE / JUAN HERRERO

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha assegurat avui que l'Executiu actuarà amb tota la fermesa per garantir que les juntes electorals rebutgen la candidatura d'Arnaldo Otegi i s'ha mostrat convençut que el seu nom no estarà a les paperetes d'EH Bildu a les eleccions basques.

Catalá, en una entrevista a Onda Cero, ha explicat que s'enviarà tota la documentació a les juntes electorals a través de la Fiscalia per deixar constància que el dirigent de l'esquerra 'abertzale' està inhabilitat fins al 2021 per sentència ferma.

I en el cas que la junta electoral li permetés presentar-s'hi, ha avançat que la Fiscalia impugnaria d'urgència aquesta decisió perquè el seu recurs es resolgués abans que se celebrin les eleccions basques.

Segons el ministre, el d'Otegi és un "cas clar, no interpretatiu", com han sostingut l'Audiència Nacional, el Suprem i la Fiscalia, que ha enviat un escrit en què deixa clar que és "inelegible" i, per tant, no es pot presentar a les eleccions basques del 25 de setembre.

El ministre ha recalcat que Espanya és un estat de dret i Otegi té una condemna pendent de complir, de manera que ha considerat "bastant difícil imaginar" que la junta electoral s'allunyi del criteri de la Fiscalia.

Això significa -ha dit- que Otegi "no formarà part de les llistes, el seu nom no estarà a les llistes, no apareixerà a la papereta, no serà elegit per ningú i per tant no serà diputat al Parlament basc; això és el que passarà".

Notícies relacionades

Per això, ha considerat "absurd" que el dirigent 'abertzale' digui que cap sentència li impedirà presentar-se, ja que, en un estat de dret, per ser elegit el primer pas és que la seva candidatura per Guipúscoa sigui acceptada.

La qüestió és que en aquella sentència no s'especifiquen els càrrecs per als quals està inhabilitat, argument en què es recolza Otegi per justificar la seva candidatura amb el precedent d'Iker Casanova, elegit parlamentari basc tot i estar inhabilitat.