El PP aprofita les paraules de Zapatero per pressionar els barons del PSOE

Javier Maroto no descarta que la investidura se celebri a finals de setembre, encara que admet que no seria "el millor dels terminis"

2
Es llegeix en minuts

Cada vegada més veus socialistes discrepen públicament sobre la postura adoptada per Pedro Sánchez de cara a la investidura, i els populars no han volgut desaprofitar l'oportunitat per tirar més llenya al foc. Javier Maroto, vicesecretari de sectorial del PP, ha celebrat les paraules de dirigents del PSOE -l'últim a pronunciar-se, l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero- en referència a l'abstenció, però ha considerat que haurien de fer un pas més i votar per aquesta opció al comitè federal perquè la posició oficial sigui "la de tots els barons i veus autoritzades i no la del seu secretari general".

Amb aquestes paraules, Maroto ha desautoritzat Pedro Sánchez davant la veu de destacats socialistes com Felipe González Josep Borrell. "Està molt bé que hi hagi veus que diguin públicament que Sánchez s'equivoca", ha afirmat Maroto a RNE. En aquest sentit, el dirigent popular ha reconegut la valentia dels crítics amb la posició del secretari general, però els ha animat a anar més enllà i defensar aquesta posició dins del seu partit. Al comitè federal celebrat el 9 de juliol, els dirigents socialistes van aprovar gairebé per unanimitat el 'no' a Rajoy, encara que alguns barons defensen un altre conclave per ratificar o matisar la seva posició en cas que es puguin donar canvis en les negociacions, com seria si Ciutadans virés cap al 'sí'.

Maroto ha reconegut que tant aquestes veus socialistes com el diàleg amb Ciutadans són passos per avançar cap a la investidura de Mariano Rajoy, malgrat que ha insistit que mentre Sánchez es mantingui en el "no és no", el fantasma de les terceres eleccions segueix present, perquè "el bloqueig del PSOE no deixa cap altra alternativa". Aquesta és la realitat, i no un "xantatge" com va denunciar Patxi López aquest dijous, ha subratllat el líder conservador.

LA DATA DE LA INVESTIDURA

En referència a la sessió d'investidura, Maroto ha insistit que hi ha d'haver una majoria "resolta, negociada i pactada" prèviament, perquè sigui "un avanç". Sobre la possible data, el líder popular ha assegurat que ha de ser com més aviat millor però no ha descartat que es posposi fins després de les eleccions basques i gallegues, el 25 de setembre, malgrat que ha insistit que no li sembla "el millor dels terminis".

Notícies relacionades

Aquestes declaracions posen en entredit les paraules de Pablo Casado, vicesecretari de comunicació del PP, que va assegurar aquest dijous en declaracions a Antena 3 que "la penúltima o fins i tot l'última setmana d'agost serien perfectes per a la investidura", encara que va reconèixer que això no només depèn del PP, ja que els conservadors sospesen la possibilitat que Mariano Rajoy únicament es presenti a la investidura si sap amb certesa que la guanyarà.

Així, de la mateixa manera que les veus socialistes no coincideixen sobre la postura que ha d'adoptar el partit de cara a la investidura, els populars no aclareixen els dubtes sobre la data d'aquesta.