La Generalitat manté el full de ruta sobiranista però evita parlar de desobediència

Munté creu que el PP ha deixat sense grup el PDC per la votació del Parlament

La portaveu exigeix a García Albiol que es retracti sobre la seva referència a Franco

abertran34898620 barcelona 02 08 2016  pol tica   reuni  del govern  palau de160802103208

abertran34898620 barcelona 02 08 2016 pol tica reuni del govern palau de160802103208

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Poc després que quatre secretaris judicials del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) notifiquessin personalment al president i als consellers la resolució del Tribunal Constitucional (TC) que els adverteix de les conseqüències, fins i tot penals, de persistir en la desobediència, la Generalitat va continuar amb la seva estratègia pública, consistent a mantenir el full de ruta sobiranista. Sense renúncies, preparant el terreny, però sense exhibir nous desafiaments explícits a l’ordre constitucional que el Govern invoca a cada pas sobiranista que fa el Parlament.

En un to molt mesurat, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, es va mantenir en tot moment en la línia de «l’obediència de la Generalitat al mandat de les eleccions del 27-S i les resolucions que emanen d’un Parlament amb una sòlida majoria que avala un full de ruta». I va afegir: «Som partidaris de continuar treballant, caminant, no donats a gesticular, sinó a fer la feina».

La consellera també va treure una certa conclusió positiva del que ha passat: «El Govern del PP pretenia, em remeto a paraules de la vicepresidenta, que el TC anés més lluny del que ha anat». I una vegada més, el Govern català es queixa del paper de l’àrbitre constitucional, al qual, no obstant, no renuncia a acudir com en altres ocasions. «Tenim una suspensió de les conclusions d’una comissió d’estudi, el TC no és un òrgan executor i la Constitució no s’ha de concebre com un Codi Penal», subratllava la consellera, lamentant que l’alt tribunal es dediqui a jutjar «opinions i debats».

Però això és tot el que dóna de si la resposta de la Generalitat. Preguntada en diverses ocasions sobre si aquesta posició del Govern de Junts pel Sí significarà una desobediència explícita o dotar de fons econòmics el procés constituent, contra el criteri del TC, la consellera es va limitar a afirmar que l’Executiu català obeeix el mandat de les urnes del 27-S i del pla de treball incorporat al programa electoral. Que el conflicte català s’ha de resoldre «per la via política, democràtica». I res més, sense especulacions sobre si el conflicte s’accelera o no.

Notícies relacionades

Això sí, al capítol de la polèmica estrictament política, ho va aprofitar per llançar dards al Govern del PP per impedir al Partit Demòcrata (l’hereu de Convergència) l’obtenció d’un grup propi al Congrés, a l’apuntar a «una represàlia». I dards al coordinador general del PPC, Xavier García Albiol. «No es pot comparar un parlament democràtic que exerceix les seves funcions amb el franquisme, que va suposar la negació de drets i llibertats; exigim que rectifiqui, que es retracti, i si no en sap més, que es documenti», va deixar anar Munté fent al·lusió a la comparació que va formular dilluns Albiol  entre el catalanisme sobiranista i el franquisme.

CONTACTES AMB LA CUP / I mentre l’Executiu de Carles Puigdemont opta per la prudència i la discreció en el flanc estatal, prepara el terreny de la qüestió de confiança. En aquest sentit, el Govern català confirma que han existit contactes amb la CUP de cara a aquest decisiu debat de finals de setembre. Però Munté evita posar data a una cimera entre Puigdemont i els anticapitalistes, amb qui té previst veure’s de manera imminent.