LA LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ A CATALUNYA

El jutge desencalla ara el 'cas Palau' i l'envia a judici

Després de set anys d'investigació, el procés pel saqueig arriba a l'Audiència de Barcelona

Un tribunal haurà de decidir les proves que s'accepten i fixar la data per a la celebració de la vista

fcasals11012086 barcelona  23 07 2009  felix millet tusell presidente de orf160722173207

fcasals11012086 barcelona 23 07 2009 felix millet tusell presidente de orf160722173207 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de mesos als llimbs per tràmits burocràtics, el procés pel saqueig del Palau de la Música en l'època en què Fèlix Milllet era el seu president i el presumpte pagament de comissions de la constructora Ferrovial a l'antiga CDC, a través de l'entitat cultural, s'ha desencallat. El jutjat de Barcelona que durant set anys ha investigat el desviament de fons ha acordat ara remetre la causa a l'Audiència de Barcelona perquè aquest òrgan judicial iniciï els tràmits per a la celebració de judici. Això no significa que la vista pel suposat frau es realitzi en dates pròximes, ja que encara falten alguns requisits previs i les agendes dels magistrats estan saturades. La data de celebració, per tant, és una incògnita, encara que com a molt aviat, serà el 2017.

EL PERIÓDICO va publicar aquest diumenge passat que la investigació pròpiament dita pel saqueig de l'entitat, el registre de la qual es remunta al 23 de juliol del 2009, estava acabada des de feia, almenys, dos anys, però que s'estava a l'espera que algunes de les empreses declarades responsables civils subsidiàries (se'ls reclama que tornin els diners) presentessin els seus escrits de defensa. La dificultat radicava que algunes no existeixen o estan en concurs de creditors.

Al final, aquest inconvenient s'ha resolt. El Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona, que s'ha encarregat d'instruir el procés, va acordar dilluns passat, dia 25 de juliol, remetre la causa a l'Audiència de Barcelona, a l'haver rebut, segons les fonts judicials consultades per aquest diari, els escrits de defensa que faltaven. Per tant, el cas entra en la seva recta final a l'espera de quan es pugui celebrar el judici.

REPARTIMENT I ADMISSIÓ DE PROVES

L'Audiència de Barcelona haurà de decidir per repartiment a quin tribunal competeix enjudiciar el saqueig del Palau. Després d'això, els magistrats als quals els toqui el cas hauran d'acordar quines proves sol·licitades per la fiscalia, acusacions i defenses admeten i quines no. I, finalment, fixarà la data del judici. Està previst que la vista, per la seva complexitat, quantitat d'imputats, testimonis i proves, duri bastants dies. Per tant, els jutges hauran de buscar en la seva atapeïda agenda un forat per poder celebrar un judici d'aquestes magnituds.

Notícies relacionades

Per aquest cas, ni l'expresident del Palau, Fèlix Millet, ni la seva mà dreta, Jordi Montull, han trepitjat la presó (sí que hi van estar 13 dies pel procés obert pel frustrat projecte de l'hotel, encara que després van ser absolts). La seva confessió, el setembre del 2009, en la qual reconeixien que s'havien apropiat de fons del Palau per a fins particulars, i la dilació a l'hora de citar-los a declarar (el 19 d'octubre) els va salvar de passar per la presó. La seva avançada edat juga a favor seu a l'hora de la celebració del judici.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled reclama en el seu escrit d'acusació set anys i mig de presó per a l'extresorer de CDC, Daniel Osácar, i quatre anys de presó per a dos directius de Ferrovial. I al partit, que té 15 seus embargades judicialment i que també seurà al banc dels acusats com a responsable civil, 6,6 milions d'euros per “comissions il·lícites” suposadament a canvi de l'adjudicació d'obres públiques, com la Línia 9 del metro. Els que fossin màxims responsables del Palau, Millet i Montull, s'enfronten a una pena de 27 anys i mig de presó per a cadascun. I la filla del segon, a 26 anys de presó.

Les empreses neguen tota les acusacions en breus escrits

Els últims escrits de defensa presentats per tres empreses declarades responsables civils subsidiàries poden considerar-se més que simples. Una d'elles, Mail Rent, per exemple, ocupa un foli i repeteix la frase: “No d'acord amb el correlatiu del ministeri fiscal”. Per finalitzar, reclama l'absolució. La societat New Lettet també ho nega i incideix a dir que “no s'ha beneficiat dels guanys procedents de cap delicte, no sent veraç que les factures emeses per aquesta mercantil a la Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música, ho fossin per sostreure fons del mateix en benefici de CDC. L'empresa Letter Graphic, per la seva part, nega el delicte i l'autoria en dos folis.