LES PORTADES DE LA PREMSA

La commoció per la matança de Munic relega el drama dels refugiats al quiosc

portada-ara-23-07-2016

portada-ara-23-07-2016

2
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les nou morts que va causar un pistoler ahir a la tarda en un McDonald's i un centre comercial de Munic, atac que va sembrar el terror a la capital bavaresa i va commocionar Alemanya i Europa, acaparen les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui.

L'atemptat, comès una setmana després del de Niça per un alemany d'origen iranià de 18 anys que es va suïcidar al veure's acorralat, és el fil conductor de les primeres pàgines i relega l'altre drama europeu dels nostres dies, l'odissea del rescat dels refugiats al Mediterrani, que aborda la crònica de Jordi ÉvoleJordi Évole a EL PERIÓDICO, un mar que suma més de 3.000 ofegats des de començament d'any.

ELS SOBIRANISTES GUANYEN

Pel que fa a política catalana, els diaris sobiranistes destaquen l'enquesta del CEO que vaticina que els partidaris de la independència i de l'estat propi de Catalunya s'imposen per primera vegada als contraris (47,7% a 42,4%) gràcies a l'augment del suport a aquesta opció entre els votants dels comuns.

BORBONEIG I INVESTIDURA

En política espanyola, tots els diaris ressalten que tots els partits van censurar Rivera (C's) per haver fet una interpretació 'sui generis' de la Constitució a l'anunciar que demanaria al rei Felip VI que borbonegés per mediar entre PP i PSOE i afavorir l'abstenció socialista a la investidura de Rajoy.

Cada rotatiu, amb tot, esprem a la capital del regne un aspecte d'aquesta partida de cartes, ultimàtums i fanals propagandístics de la investidura. 'El País' destaca que la investidura refreda la relació entre PSOE i Ciutadans. 'El Mundo' titula que Rajoy demanarà dissoldre les Corts si no hi ha govern al setembre. L''Abc' obre la seva falsa portada de la pàgina 2 així: "Rivera vetarà davant el Rei Rajoy, que ja busca nova data d'investidura". Finalment, 'La Razón' destaca que Rajoy avança en les seves negociacions amb contactes discrets.        

   

ELS TITULARS DE PORTADA

El País

"Diversos morts en l'atac a un centre comercial a Munic"; "Margallo recorda que està prohibit que el Rei 'borbonegi'"; "3.000 migrants ofegats el 2016 al Mediterrani"; "Pertur, un misteri 40 anys després"; "Obama i Peña Nieto estrenyen lligams".

El Mundo

"Terror a Munic"; "Rajoy demanarà dissoldre les Corts si no hi ha Govern al setembre"; "Interior força la sortida de la responsable de la DGT pels contractes del seu marit"; "(Julen Lopetegui): 'Respecto el passat però s'ha d'evolucionar'".

Abc

"Europa no descansa. Almenys nou morts a l'irrompre tres individus a trets en un centre comercial de Munic. Segons sembla, l'atacant va cridar "estrangers de merda, sóc alemany", i es podria tractar, doncs, d'una venjança xenòfoba després del recent atemptat d'un afganès en un tren de Baviera".

La Razón

"Munic: Estat d'emergència. 'Estranger de merda, jo sóc alemany'"; "Rajoy avança amb 'contactes discrets'".

Ara

"Terror a Munic"; "Independència: Sí 47,7%; No 42,4%".  

El Punt Avui

"Pànic a Munic"; "La independència s'imposa"; "Els tresors de Sixena".

La Vanguardia

"Alerta màxima a Múnic després d'un altre tiroteig mortal"; "Rajoy no vol vots nacionalistes per aconseguir la seva investidura"; "Augmenta el 'sí' a la independència, segons el CEO"; "Susana Díaz demana mirar Catalunya amb comprensió"; "França jutjarà Lagarde per 'negligència'"; "Hillary Clinton elegeix Tim Kaine".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Epopeia solidària. 3.000 refugiats han perdut la vida al mar el 2016. Crònica de la primera setmana de rescats al Mediterrani del nou vaixell de Proactiva Open Arms"; "Almenys 9 morts en un atac a Munic".