Rere el poder a Podem Catalunya

Un repòquer de candidats es disputen el lideratge del partit morat a Catalunya

La batalla és molt personalista, ja que les diferències ideològiques són gairebé inexistents

quinto

quinto

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Les diferències polítiques que ens separen són poques». Aquesta frase de Jèssica Albiach sintetitza les primàries de Podem. No es tracta d’una batalla ideològica, perquè tots coincideixen que el partit no ha de ser independentista sinó abanderar el referèndum, s’ha de dirigir des de Catalunya i ha de tenir un lideratge fort, que aposti per la confluència però sense dissoldre-s’hi. És una simple lluita pel poder en un partit escapçat des de la dimissió, l’octubre passat, de Gemma Ubasart.

Albano Dante Fachin, Jèssica Albiach, Raimundo Viejo, Óscar Guardingo i Rafael García formen el repòquer d’aspirants, que ahir van evidenciar, en un debat a cinc a Barcelona, que les seves diferències es limiten a qüestions com l’estructura organitzativa del partit o la fórmula de relació amb la seva formació germana, Podem. García, l’últim de postular-se, jubilat i membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, aspira a ocupar algun dels 34 llocs del consell ciutadà per «donar veu a les bases descontentes amb la manera com s’ha portat Podem a Catalunya».

Guardingo va anunciar la seva candidatura després de separar-se de les llistes de Fachin, on la seva veu no tenia prou pes. El senador d’En Comú Podem només es presenta (com Viejo) al càrrec de secretari general, per la qual cosa en el cas que no guanyés no formaria part del màxim òrgan de direcció del partit.

Si no hi ha sorpreses, el secretari general sortirà del trident que formen Fachin, Albiach i Viejo. El primer de presentar-se i el que té la pole position ara és Albano. El diputat de Catalunya Sí que es Pot, el més combatiu de tots tres, va ser el primer que va alçar la veu i va començar el mes de febrer a mobilitzar els cercles per intentar forçar unes primàries que la direcció de Madrid havia anat postergant. Ser el primer de llançar-se a la piscina li ha donat força avantatge sobre la resta.

Veient que la cosa a Catalunya es descontrolava, Pablo Iglesias va proposar Viejo com a candidat de consens per pacificar el front català. El diputat d’En Comú Podem va plantejar una candidatura de consens, sense èxit. I, després d’algun titubeig, Albiach va acabar fent el pas endavant. Tant Viejo com Fachin havien trucat a la porta de la diputada al Parlament per intentar decantar l’equilibri de poder. Però el canvi de les regles electorals decretat per Pablo Echenique els en va fer desistir.

Diàleg entre ‘famílies’

Notícies relacionades

Diàleg entre ‘famílies’I és que la llista guanyadora de les primàries només ocuparà, com a màxim, el 70% dels llocs al consell ciutadà, per tant com a mínim el 30% provindria d’altres candidatures. Això significa que, sigui qui sigui proclamat nou secretari general el 26 de juliol, haurà de saber dialogar amb la resta de famílies del partit.

I, després de nou mesos d’interinitat, Podem haurà de començar a prendre decisions tan significatives com el rol que vol jugar a En Comú Podem, confluència que aspira a tenir un paper central en el convuls mapa polític català.