EL POLS SOBIRANISTA

Un informe policial confirma que hi havia una 'operació Catalunya'

Una de les "competències" del comissari Villarejo era "el procés independentista", segons el document

Les indagacions contra polítics catalans coincidien amb períodes electorals, afirmen fonts jurídiques

jgblanco34669290 documento tema jorge fernandez diaz160711201902

jgblanco34669290 documento tema jorge fernandez diaz160711201902

3
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Un informe policial sosté que "una de les competències" que el comissari José Villarejo ha tingut “durant l'última legislatura” era “el procés independentista català", de manera que "coneix tots els interlocutors perfectament". Aquest informe consta de més de 500 pàgines i està firmat pel comissari Marcelino Martín Blas, que suposadament al seu dia també va participar en l''operació Catalunya' per intentar desacreditar polítics catalans.

El document, que entre altres coses treu a la llum la guerra entre comissaris de policia que ocupen o van ocupar alts càrrecs a Interior, va ser remès al jutge Arturo Zamarriego, que investiga el cas del 'petit Nicolás', i incorporat al sumari d'una de les seves peces separades: la que es refereix a una gravació il·legal al despatx del ja esmentat Martín Blas, quan era cap d'Afers Interns i mantenia amb agents del CNI una xerrada sobre Francisco Nicolás Gómez, és a dir, el ‘petit Nicolás’.

Sobre aquesta gravació tracta principalment l'extens informe policial. Però també sobre els possibles sospitosos d'haver-la impulsat intel·lectualment o difós, entre els quals segons aquest document policial ocupa un lloc destacat Villarejo.

Un lloc en aquesta peça separada i també en la causa global que afecta el ‘petit Nicolás’, al domicili del qual es va trobar una nota amb el nom de José Villarejo i del seu advocat i soci, Rafael Redondo. També per aquesta banda hi ha vincles amb Catalunya: es dóna la circumstància que Redondo és el lletrat que va acompanyar l'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, a declarar a una seu policial a Madrid.

I que Nicolás comptava amb gravacions de Javier de la Rosa en què aquest apuntava estar “col·laborant” en un informe policial sobre la família Pujol. A més, aquesta mateixa setmana el ‘petit Nicolás’ va recalcar en els mitjans que Oriol Pujol li va facilitar informació sobre el germà d'Oriol Junqueras. Això sí, va negar conèixer Villarejo.   

JUGAR A DESPISTAR

Doncs d'aquest comissari i les seves activitats se n'inclou un exhaustiu relat en aquest document policial que assenyala que una de les seves competències era “el procés independentista català”. Villarejo va haver d'anar a declarar al jutjat dimecres passat, on va reconèixer que va mantenir "una intensa relació" amb Martín Blas el 2012 (any en què se sospita que hi va haver una operació per influir en les eleccions a Catalunya).

No obstant, aquesta relació es va fer miques i Martín Blas va ser cessat el 2015. Aquest comissari sospita que Villarejo hi estava al darrere, al comptar amb suport al ministeri. Villarejo va desmentir aquesta versió davant el togat i va jugar a despistar al tribunal respecte a l''operació Catalunya'.

Fonts presents en la seva declaració expliquen que "d'una manera molt desordenada" va reconèixer que havia viatjat a territori català per investigar temes de corrupció i dels Pujol. Però 24 hores més tard va emetre un comunicat firmat pel seu advocat, Ernesto Díaz-Bastien, que assenyala que "no es va referir ni va descriure cap actuació policial concreta" i que qualsevol referència, "sempre accidental o intranscendent a llocs geogràfics”, només es referia “a investigacions estrictament policials sense intencionalitat política".

EL PAPER DE LA FISCALIA

El cert és que durant el 2012 la Fiscalia Anticorrupció va rebre, almenys, tres intents de desacreditar polítics catalans que van acabar arxivats. Els fiscals, segons fonts consultades, no s'atreveixen a confirmar que hi hagués una ‘operació Catalunya’, però admeten que els documents arribaven en temps electoral.

Un dels episodis més curiosos que afecta comissaris i fiscals es produeix el 29 d'octubre del 2012. Aquell dia l'esmentat Martín Blas va viatjar a Barcelona amb el comissari José Luis Olivera per intentar convèncer els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i Emilio Sánchez Ulled que reobrissin el 'cas Palau' i demanessin al jutge un escorcoll a la seu de CiU.

A la fiscalia també hi va arribar un altre informe contra els germans Puig i un dictamen sobre la suposada existència d'un compte a Suïssa de Xavier Trias. Anticorrupció va obrir diligències: va confirmar oficialment que el polític no era titular de comptes en aquest país.

FERNÁNDEZ DÍAZ I ANTIFRAU

Notícies relacionades

No obstant, en la conversa que Jorge Fernández Díaz va mantenir amb l'exdirector de l'oficina Antifrau, Daniel de Alfonso --i que va resultar gravada i difosa-. el ministre arribava a assegurar que algunes de les seves indagacions sobre polítics catalans serien afinades pels fiscals."Això ho afina la fiscalia", arriba a dir. Però fonts jurídiques consultades neguen que haguessin col·laborat "en aquest escàndol". 

Tampoc les relacions de la fiscalia amb els policies que han elaborat aquest informe policial en què tant es parla de Villarejo són pacífiques. El fiscal del ‘cas Nicolay’ va qualificar com "una extralimitació intolerable" l'actuació de Martín Blas i de l'inspector Rubén Sánchez (que col·labora en la investigació sobre la gravació al CNI), motiu pel qual va reclamar al jutge que siguin rellevats.