CATARSI A LES FILES CONVERGENTS

¿Per què CDC no pot desaparèixer?

El patrimoni, de 20 milions d'euros, i les seus embargades pel 'cas Millet' impedeixen la dissolució del partit

La formació també necessita blindar les subvencions i quotes electorals

jrico29438814 barcelona 24 04 2015  politica edificio de la sede de cdc qu160708125721

jrico29438814 barcelona 24 04 2015 politica edificio de la sede de cdc qu160708125721

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) no desapareixerà aquest divendres. No ho pot fer. Almenys, com a figura jurídica. Els motius: l'existència d'un important patrimoni i els nombrosos càrrecs electes que han sigut elegits sota les seves sigles o les de CiU. Les fonts del partit consultades per aquest diari rebutgen que el tercer motiu sigui que algunes de les seves seus, 15 en concret, estiguin embargades pel procés judicial obert arran del saqueig del Palau de la Música durant l'època en què Fèlix Millet va ser el seu president. "Podríem vendre algunes seus i dipositar els diners al jutjat", detallen les mateixes fonts. El nou partit vol trencar definitivament amb qualsevol indici de corrupció i néixer net.

I és que CDC compta amb un patrimoni en immobles (és a dir, en seus) que ronda els 20 milions d'euros92 treballadors i drets electorals (subvencions quota de pantalla en les campanyes) originats pels càrrecs públics que han sigut elegits sota la seva sigla o, a escala municipal, sota la de CiU, quan encara el partit d'Artur Mas no havia partit peres amb Unió Democràtica. Aquests regidors i diputats, a l'haver sigut elegits per un partit determinat, no poden ser traspassats, jurídicament parlant, a una altra formació política. Per tant, CDC ha de continuar com a entitat independent.

CONVENI O FEDERACIÓ

Una altra qüestió és com es plantejarà la relació de l'antiga CDC amb el partit que surti del congrés d'aquest cap de setmana. Una de les possibilitats és la firma d'un conveni de col·laboració entre les dues entitats jurídiques que permeti la utilització de les seus convergents per la nova formació. Perquè un partit no pot vendre les seves propietats a un altre, segons les fonts consultades. Una altra opció és una federació entre la marca antiga i la nova. També queda per estudiar com s'articula el traspàs dels actuals treballadors de CDC al partit hereu del que va fundar Jordi Pujol Soley. "Hi ha punts que s'han de resoldre encara. És una situació complexa", van assegurar les mateixes fonts.

Notícies relacionades

La direcció de CDC mantindrà, per tant, una mínima estructura per afrontar els processos judicials que puguin arribar. El més imminent és el judici pel saqueig del Palau de la Música, en què la fiscalia acusa Convergència de ser partícip a títol lucratiu i li exigeix que torni l'import del qual es va poder beneficiar per les presumptes comissions il·legals pagades per Ferrovial, a través de l'entitat cultural, a canvi de l'adjudicació d'obres públiques. El jutge va fixar aquesta quantitat en 3,6 milions d'euros i l'acusació pública reclama 6,6 milions). Aquest cas segueix pendent de judici. La sentència definitiva, doncs, pot trigar uns quants anys a arribar. Sigui quina sigui la resolució, hi haurà recurs davant el Tribunal Suprem.

SEUS HIPOTECADES

A causa d'aquest procés, CDC té embargades 15 seus que va posar a disposició del jutge per assegurar la seva eventual responsabilitat civil per lucres suposadament de l'espoli del Palau. La llei impedeix vendre aquests béns embargats, però Convergència podria dipositar els diners si es desprèn d'altres, si fes falta. El jutjat encarregat del cas està tenint seriosos problemes per poder taxar aquests locals.