Efial, la consultoria preferida de CiU

34579613 60

34579613 60

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El nom d'Antonio Martos Carrasco estava vinculat fins ara amb la presumpta trama de corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra, quan la Guàrdia Civil, l'estiu del 2014, va detenir l'alcalde de la població, Daniel Massagué.

Entre les irregularitats investigades hi havia la contractació de la consultora Efial, propietat de Martos i els seus socis Jaume Sabater i Xavier Termens. Els mateixos dies es va saber que Efial també tenia contractes similars amb els municipis de l'Ametlla de Mar (la societat La Cala, Serveis Municipals) i Ascó (Ascó Serveis). Els tres municipis governats en solitari o coalició per CiU.

Des del febrer del 2014, Efial va canviar de nom i de domicili. Va passar a denominar-se Consultoría en Gestión Innovadora SL, amb Martos d'administrador únic. Va traslladar la seu del carrer Padilla al número 458 de la Diagonal, a prop de Francesc Macià. El seu capital és de 110.000 euros i la seva última facturació registrada va pujar a 1.593.000 euros. Es tracta, doncs, d'una consultora de dimensió mitjana.

A part del cas de Torredembarra, les sospites judicials, en les investigacions del 2014, es van centrar en les irregularitats de dos contractes amb Efial de Cala Gestió (l'Ametlla de Mar) per valor de 465.000 i 396.000 euros. La societat municipal la presidia l'alcalde Andreu Martí (CiU). Un contracte similar va ser el firmat amb Ascó Serveis, per valor de 351.000 euros, quan Martos ja era director general de la societat municipal. Arran de les investigacions de fa dos anys, es va saber que l'antiga Efial havia sigut contractada també pels municipis de Tortosa, Riudoms, Cambrils, les Borges del Camp, la Seu d'Urgell, Masquefa i Calonge.  

L'altre soci fundador d'Efial, Jaume Sabater Rovira, té bona part de la seva activitat repartida entre Andorra i Barcelona. Va ser alcalde de Portbou i des del 1987 ha ocupat càrrecs rellevants en l'administració andorrana i en les seves entitats financeres. Actualment és el president de l'Associació d'Entitats Financeres d'Andorra. Al principat presideix també la consultora {OCPS}, dedicada a l'assessorament d'empreses públiques i privades andorranes. Està associada amb la firma auditora i consultora Oliver i Camps, constituïda a Barcelona el 1986, i amb cartera de clients propis a Andorra.

Sabater va ser director general del Banc Agrícola i Comercial d'Andorra i posteriorment director general d'Andbanc fins al 2008. Precisament des d'aquest càrrec va dirigir, el 2007, el projecte d'integració d'Andbanc i el Banc Internacional/Banca Mora. L'operació no es va tancar per la dificultat d'homogeneïtzar les dues cultures corporatives.     

Notícies relacionades

    

       

Temes:

CiU Corrupció