Un cas amb epicentre a Torredembarra

Els investigadors sospiten que s'utilitzaven empreses públiques per desviar fons a Andorra

abertran34579872 registro de la guardia civil del ayuntamiento de tortosa fot160705104859

abertran34579872 registro de la guardia civil del ayuntamiento de tortosa fot160705104859

1
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

La Guàrdia Civil registra vuit ajuntaments de diferents punts d'Espanya per un cas de corrupció orquestrada, presumptament, mitjançant la consultora Efial, una empresa especialitzada en administració local absorbida recentment per la companyia CGI.

Així, segons fonts pròximes al cas, usaven les empreses municipals, subjectes a menys control públic, per desviar fons a Andorra a través d'un entramat d'enginyeria financera.

El jutjat número 1 del Vendrell ja investigava la consultora en una peça separada de l'anomenat 'cas 3%', de presumpte finançament irregular de CiU, a partir de la denúncia de l'exregidora d'ERC Montse Gassull. 

La consultora barcelonina hauria creat una mena d'administració paral·lela al servei de l'exalcalde Daniel Masagué, imputat per, entre altres, blanqueig de capitals, malversació i suborn.

El gruix dels clients d'Efial eren municipis governats per CiU, però a l'associar-se amb CGI, segons fonts pròximes al cas, la consultora va exportar el sistema i els ajuntaments registrats avui per la Guàrdia Civil són de diferents colors polítics.

En el cas dels ajuntaments catalans, tots governats per CiU, es tracta de Tortosa, l'Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs; a Madrid, els de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón i Trillo a Guadalajara.

ALTRES REGISTRES

Notícies relacionades

L'anomenada operació Termyca també preveu registres en 14 domicilis, 12 societats mercantils, set despatxos professionals, set entitats públiques empresarials locals (EPEL) i diversos requeriments d'expedients a, entre altres, els consistoris de Barcelona, Girona, Cambrils (Tarragona), la Seu d’Urgell (Lleida) o Palos de la Frontera (Huelva).

Termyca ha mobilitzat 250 agents, coordinats pel jutjat número 1 del Vendrell i la Fiscalia Anticorrupció.