Errejón demana revisar l'aliança amb IU i reclama un Podem "independent"

"Pablo Iglesias segueix sent un actiu", assenyala el secretari polític per rebaixar la disputa interna oberta després del 26-J

undefined34470855 madrid  26 06 2016   politica  26j  seguimiento electoral en160629084945

undefined34470855 madrid 26 06 2016 politica 26j seguimiento electoral en160629084945 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Íñigo Errejón s'explica per primera vegada després del revés electoral, decidit a no alimentar la bronca interna oberta pel fracàs,bronca interna però sense deixar escapar l'ocasió per situar l'anàlisi en el marc de la seva tesi. És a dir: Podem ha de continuar sent una formació "autònoma", l'aliança amb IU és qüestionable, i totes les decisions les ha de prendre la militància, no només la direcció. El secretari polític ha desdenyat les disputes que mantenen pablistes i errejonistes des de dilluns per posar l'accent en la necessitat de fer una anàlisi lúcida de quins motius han portat a perdre 1,2 milions de votants des del 20-D.

Segons ell, el partit s'ha de repensar per recuperar la capacitat de seduir un electorat més ampli en lloc de “quedar atrapat en etiquetes estretes”, com la d'IU. Malgrat que Pablo Iglesias va tornar a assenyalar aquest dimarts que la confluència amb Alberto Garzón ha de continuar, Errejón ho ha qüestionat. “Hi ha confluències que funcionen i altres que caldrà revisar”, ha opinat, i ha recordat el seu plantejament inicial: que el pacte amb IU és vàlid en territoris clau però no necessàriament en clau estatal. 

En aquest sentit, Errejón ha posat en dubte que l'aliança Units Podem s'hagi de consolidar en el futur, tenint en compte el precari resultat electoral que ha donat aquesta fórmula. “Podem seguirà sent una força política independent i autònoma”, ha reptat des d'una entrevista a TVE, en què ha subratllat que les aliances haurien de ser analitzades “amb una mica més de compte”.

En tot cas, el número dos ha reclamat que les decisions les han de prendre els “inscrits”, és a dir, els simpatitzants. Aquesta participació de les seves bases es pot produir a través d'un referèndum intern o bé, el que és més plausible, amb la convocatòria de l'Assemblea Ciutadana, el màxim òrgan de decisió de Podem, amb potestat per determinar aliances i línia política. 

LA "MUNTANYA DEL 'T'HO VAIG DIR"

Errejón ha descartat entrar en la polèmica oberta entre els seus dirigent afins i els que sostenen la línia del secretari general, a qui ha reivindicat com a líder malgrat la patacada electoral per descartar la seva dimissió. “No hi trobaria motius. No hauríem arribat fins aquí si no fos pel lideratge de Pablo Iglesias. A mi em sembla que Pablo segueix sent un actiu”, ha assenyalat. 

Notícies relacionades

Preguntat per la seva continuïtat en el projecte, Errejón ha manifestat la seva voluntat de continuar. “Em veig a Podem i crec que sóc un actiu, i estaré on decideixi la militància”, en una reflexió que convida a pensar que, tard o d'hora, es convocarà un Vistalegre 2, una nova Assemblea Ciutadana per redefinir què vol ser Podem a partir d'ara. 

Abans que arribi aquesta cita, Errejón ha considerat absurd enrocar-se a "la muntanya del t'ho vaig dir", els retrets que les dues faccions del partit es van llançant des de dilluns. El 9 de juliol, al Consell Ciutadà Estatal, la direcció del partit posarà sobre la taula les seves anàlisis en una reunió que es preveu d'alt voltatge.