Podem adverteix que no té "cap pressa" a conèixer els errors del 26-J

Bescansa començarà dimecres a fer un estudi demoscòpic per determinar què va fallar i el 9 de juliol es debatrà al Consell Ciutadà Estatal

undefined34482137 madrid  26 06 2016   politica  26j  seguimiento electoral en160628200204

undefined34482137 madrid 26 06 2016 politica 26j seguimiento electoral en160628200204 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem llançarà a partir de dimecres una onada d'enquestes per intentar determinar els motius del seu fracàs electoral, que els va portar a perdre 1,2 milions de vots del 20-D al 26-J. L'estudi demoscòpic el coordinarà la responsable d'anàlisi, Carolina Bescansa, però el partit ja ha advertit que, malgrat l'estupefacció i el descontentament a les seves bases, la direcció no té intenció de precipitar-se en un diagnòstic de què és el que ha passat. Des de diumenge a la nit, cap membre de la direcció del partit ha ofert explicacions precises a uns simpatitzants que es veien superant el PSOE en vots i escons i, ara, han de pair un amarg tercer lloc.

“No tenim cap pressa” ha assegurat el secretari d'Organització, Pablo Echenique, que ha insistit en la necessitat de buscar una explicació “científica” als mals resultats en lloc de “emetre opinions precipitades”. “Estem segurs que hem comès errors”, ha admès en una entrevista a Onda Cero, però ha subratllat que les opinions personals “tenen un valor limitat”.

Echenique ha insinuat alimentar la disputa oberta en el si de Podem després de conèixer els resultats del 26-J i no ha aventurat quina és, segons ell, la raó del fracàs. Preguntat per si coincidia amb l'anàlisi de Juan Carlos Monedero, que assenyala al disseny de la campanya d'Íñigo Errejón com a responsable, ha evitat recolzar o contradir aquesta acusació, però en tot cas, l'ha posat en dubte. “No tinc tan clar que aquesta hagi sigut una clau fonamental”, ha dit després de destacar la capacitat del que va ser dirigent del partit. 

L'únic motiu que Echenique s'ha atrevit a subscriure no és un error de Podem, sinó la classe de campanya plantejada pel PSOE per despertar por respecte als morats, una estratègia que, reconeix, ha resultat útil als socialistes. 

Des de la mateixa nit electoral, en la direcció del partit s'ha desfermat un debat acalorat per determinar les causes dels mals resultats, que els van estimbar fins a la tercera força política quan asseguraven estar en empat tècnic amb el PP, en primera posició. Els dirigents afins a Pablo Iglesias posen l'accent en la concepció de la campanya, que creuen que havia d'haver tingut més força, en lloc del plantejament contingut que va dissenyar Errejón per llimar, justament, l'agressivitat que havien mostrat durant les negociacions de governabilitat de l'anterior legislatura.

Notícies relacionades

El sector errejonista, en canvi, sosté que el problema radica en l'aliança amb IU, que els ha restat identitat podemista, els ha fet encasellar-se en el marge esquerre del tauler, amb etiquetes que consideren caduques i, sobretot, sense capacitat per apel·lar a les aspiracions i a les classes mitjanes. Les declaracions d'Iglesias, la mateixa nit electoral, justificant la coalició i assegurant que el matrimoni ha de continuar en el futur, van enervar una part significativa dels dirigents.

El debat, que ara circula en textos dels diferents grups de Telegram del partit, s'exposarà en la reunió del pròxim Consell Ciutadà Estatal (CCE), el màxim òrgan de direcció del partit, previst per al 9 de juliol