CITA AMB LES URNES

El PP es recupera a València

Els conservadors sumen dos escons més que els obtinguts el 20-D

La coalició de Compromís i Podem, fins i tot en segona posició, perd més de 130.000 vots després d'incorporar IU

lpedragosa34472866 compromis oltra baldovi160627000556

lpedragosa34472866 compromis oltra baldovi160627000556 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Malgrat el ‘cas Taula’, que el nou govern progressista valencià airegi dia sí i dia també un nou embolic dels anteriors governs populars i que el Govern central l'ha seguit marginant en infraestructures i finançament fins al límit de la legislatura, el País Valencià segueix premiant el PP. Els conservadors no tan sols han sigut una vegada més la primera força allà, sinó que a més han millorat el seu resultat respecte al 20-D, emportant-se el disputat escó extra (el sisè) que per augment de població estava en disputa a València respecte al desembre i sumant una acta més a costa del PSOE a Alacant, la circumscripció on el PP i Podem van esforçar-se al màxim en campanya al considerar-la una “metàfora d'Espanya”.

En el rànquing de partits, els llocs al País Valencià es van mantenir: el PP va quedar el primer passant d'11 a 13 diputats; després A la Valenciana (Compromís+Podemos+IU) es va mantenir amb 9; el PSOE va seguir tercer passant a tenir 6 escons i finalment Ciutadans va retenir els seus 5.

Notícies relacionades

És entrant al detall on s'aprecien les diferències. Amb gairebé el 100% escrutat, el PP sumava 80.000 vots més que el 2015. I el PSPV, fins i tot havent-se deixat el diputat d'Alacant, podia celebrar el seu primer repunt en vots en 30 anys, encara que fos a penes d'una mica més de 5.000 paperetes. Per la seva part, a pesar que no li va suposar pèrdua d'actes, Ciutadans es va deixar gairebé 40.000 vots en aquesta ocasió i va començar a perdre embranzida en el bastió popular.

La gran sorpresa va ser A la Valenciana, que lluny de rendibilitzar la incorporació d'Esquerra Unida a la fórmula Compromís+Podemos i de fregar el PP en la primera plaça com vaticinaven les enquestes, va obtenir uns 130.000 sufragis menys que aquests dos sols fa a penes uns mesos, cosa que dificulta una reedició del pacte, especialment amb EU inclosa.