L'independentisme català torna a mirar a Escòcia després del 'brexit'

CDC i ERC confien que un segon referèndum aplani el camí al de Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

¿El 'brexit' beneficia o complica encara més les aspiracions de l'independentisme català? Escoltant el PP, el PSOE i Ciutadans queda clar que el referèndum s'allunya encara més amb l'argument que s'acaba de demostrar que és un instrument que carrega el diable. Però la interpretació que en fan CDC i ERC és totalment oposada. Defensen que, més enllà del resultat, es tracta d'un exercici democràtic envejable. El president Carles Puigdemont ha qualificat de “visió absolutament urnofòbica” el rebuig dels principals partits espanyols --a excepció de Podem-- a convocar una consulta per definir el futur de Catalunya. 

La mirada de l'independentisme se situa una altra vegada a Escòcia després que la seva ministra principal, Nicola Sturgeon, hagi afirmat que la convocatòria d'un segon referèndum és una possibilitat “altament probable”. Si és així, hi ha qui creu que serviria per aplanar el camí a la consulta sobiranista que reclama una majoria del Parlament. “Efectes d'osmosi”, segons la lectura del candidat convergent a les generals, Francesc Homs

LES DIFERÈNCIES

Al Regne Unit no hi ha una Constitució escrita. L'Acta d'Unió, que data del 1707, contempla que es pugui produir la independència escocesa si aquesta és la voluntat majoritària dels seus ciutadans. Per contra, la Carta Magna aprovada per les Corts espanyoles dos segles després proclama la “indissoluble unitat de la nació espanyola” i és a aquest principi al qual s'aferren populars, socialistes i Ciutadans per rebutjar la convocatòria d'una consulta. 

Notícies relacionades

L'Scottish National Party (SNP), el partit en el poder i mirall de l'independentisme català, defensava la permanència a la Unió Europea i això és el que majoritàriament han votat els escocesos. Si es convoqués el segon referèndum serviria per intentar entrar novament a la Unió Europea.

COMBATRE L'EUROESCEPTICISME

Tot i defensar el 'brexit' com a exemple de radicalitat democràtica, l'independentisme vol fugir de la imatge populista en què han basat la seva exitosa campanya els partidaris del divorci. Per això, la majoria de les intervencions dels dirigents sobiranistes han anat en la línia de reclamar a la UE que no contribueixi a crear més euroescepticisme.”No pot anar menyspreant realitats encara que no li agradin, no pot anar actuant amb tanta insensibilitat davant d'afers que preocupen la gent del carrer i pel que sembla no preocupen tant els seus dirigents”, va assenyalar Puigdemont. Aquesta mateixa Unió Europea és la que ara busca com conjurar-se per evitar una inestabilitat més gran i, per tant, no sembla que sigui l'escenari més propici per plantejar nous divorcis. Encara que, pel candidat d'ERC, Gabriel Rufián, no n'hi ha per tant: “No vindran les set plagues, el Regne Unit sempre ha sigut una espècie de satèl·lit de la UE, no passarà res”.