TORNADA A LES URNES

Eleccions generals: la mitjana dels sondejos del 26-J

Les enquestes publicades al juny certifiquen una còmoda victòria del PP i el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'anquilosada llei electoral espanyola ja no permet publicar o difondre enquestes sobre les eleccions generals d'aquest diumenge. Per això, a més d'estar atents a l'evolució del sondeig prohibit que oferirà diàriament 'El Periòdic d'Andorra', val la pena recordar quina és la fotografia que ens han deixat els estudis d'opinió que s'han donat a conèixer en les últimes setmanes en els diferents mitjans de comunicació. Segons la mitjana de les enquestes difoses durant aquest mes de juny, el PP guanyarà còmodament les eleccions, Units Podem té al seu abast l'anhelat 'sorpasso', tant en vots com en escons i Ciutadans perpetua el seu estancament. A Catalunya, mentrestant, ERC es manté en bona forma, CDC va camí d'un nou revés.

Els càlculs realitzats per EL PERIÓDICO a partir d'una fórmula utilitzada per Ivan Serrano, investigador de l'IN3 ('Internet Interdisciplinary Institute') de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats de l'1 al 20 de juny. La ponderació es realitza, com en altres fórmules d'aquest tipus, en funció de la mida de la mostra --com més gran, més valor-- i de la data del treball de camp --com més recent, més significativa--.

COALICIÓ FRUCTÍFERA

Notícies relacionades

Segons aquesta mitjana ponderada, el PP de Mariano Rajoy, que el desembre va aconseguir el 28,7% dels vots, creixeria ara fins al 29,4%, aconseguint un còmode avantatge de 4,5 punts sobre Units Podem i de 8,3 punts sobre el PSOE. Els populars obtindrien 120 o 121 escons (avui en tenen 123). A cavall de la seva nova coalició entre Podem i IU, Pablo Iglesias només milloraria mig punt, del 24,4% al 24,9%, però sumaria una quinzena de diputats, passant de 71 a 86 o 87. Després d'intentar sense èxit la investidura, Pedro Sánchez cauria del 22% al 21,1% dels sufragis i es deixaria 10 escons més, de 90 passaria a 80. I Albert Rivera, malgrat pujar del 13,9% al 14,8%, es quedaria amb els seus 40 diputats actuals o, fins i tot, podria perdre'n un.

L'ERC de Gabriel Rufián, que el 20-D va quedar en segona posició amb el 2,3% dels vots i 9 escons, cediria una dècima i potser també un diputat. I la CDC de Francesc Homs, que sota el nom de Democràcia i Llibertat ja va patir una forta caiguda al desembre fins als 8 parlamentaris i el 2,2% dels sufragis, n'encadenaria una altra que la deixaria amb l'1,8% i 6 o 7 representants.