de tornada a les urnes

Rajoy només dedica uns segons a Lleida a carregar contra el pols sobiranista

"La unitat d'Espanya no es toca", ha sentenciat el líder del PP, que ha centrat el seu discurs a demanar que es concentri el "vot moderat" en el seu partit

GRA067 MADRID, 19/06/2016.- El presidente del Gobierno en funciones y del Partido Popular, Mariano Rajoy, saluda a un simpatizante a su llegada al mitin electoral que su partido celebra hoy en Lleida. EFE/Andreu Dalmau

GRA067 MADRID, 19/06/2016.- El presidente del Gobierno en funciones y del Partido Popular, Mariano Rajoy, saluda a un simpatizante a su llegada al mitin electoral que su partido celebra hoy en Lleida. EFE/Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Dels sis diputats que el PP va perdre en les passades eleccions generals a Catalunya, on va baixar d’11 a 5 escons, el de Lleida és el que els populars tenen més opcions de recuperar. El 20-D es van quedar a zero en aquesta circumscripció per 2.300 vots i ahir Mariano Rajoy va arribar a la capital del Segrià al rescat d’aquest seient a favor de José Ignacio Llorens. Després d’una passejada pel conjunt monumental del turó de la Seu Vella, el presidenciable popular va oferir un míting a la Llotja davant unes 500 persones en què va reclamar sobretot que es concentri el «vot moderat» en el seu partit i que governi «la llista més votada». Pel que fa al pols independentista català, només hi va dedicar uns segons, que va rubricar amb una sentència: «La unitat d’Espanya no es toca».

    Aquesta va ser la primera de les dues visites que Rajoy farà a Catalunya en campanya. La segona serà demà a Barcelona, on intervindrà en el fòrum Primera Plan@, que organitza EL PERIÓDICO, però la de Lleida pren especial transcendència per als conservadors perquè confien a aconseguir aquest diputat gràcies als vots orfes d’Unió i també als «decebuts amb Ciutadans» pel seu suport al PSOE, com es va encarregar de ressaltar repetidament Llorens. Rajoy no va parlar dels democristians, però sí que va entrar en tromba contra el partit d’Albert Rivera, que fa sis mesos va aconseguir 17.800 paperetes a Lleida, 5.000 menys que el PP. És amb els taronges amb qui els populars es juguen moltes fitxes i per això el president en funcions els ha atacat aquesta vegada més a ells que als sobiranistes.

VOT MODERAT / Segons Rajoy, hi ha 25 províncies a Espanya que es troben en la mateixa situació que Lleida, és a dir, llocs on el 20-D «els vots de Ciutadans no van servir per a res», només perquè els populars no aconseguissin un escó més. «Concentrar el vot moderat en el PP és el més intel·ligent, el que ens permetrà governar», va proclamar davant un auditori entregat. «Demanem el vot a l’Espanya moderada, la que no vol governs a la grega ni a la veneçolana», va subratllar. El líder popular, en una conversa posterior amb els periodistes, va considerar que tornar a repetir les eleccions seria un ridícul mundial i es va mantenir ferm en la seva oferta de gran coalició als socialistes a l’estil de l’Executiu alemany. 

Notícies relacionades

    Ciutadans no sembla tan prioritari per als populars en aquest acord. És més, els dards contra el partit taronja només van ser superats en ovacions quan el mandatari conservador va llançar una de les seves poques pulles als sobiranistes. «No seria bo traslladar al Govern de la nació els espectacles d’algunes institucions amb solera», va deixar anar. Es va referir explícitament a l’Ajuntament de Madrid, també al de Barcelona, i ho va rematar apuntant directament al Govern de la Generalitat, al recordar que s’ha quedat sense «una cosa tan important com són els pressupostos» per haver pactat amb la CUP.

    El problema dels acords amb els «radicals i extremistes», segons Rajoy, és que no només els acaben patint els partits que governen, també «els pateixen els ciutadans». Al sac de «radicals» hi va incloure Podem, al qual va dedicar diversos avisos recordant-li que no permetrà el referèndum que proposa, i amb el qual va ironitzar després de l’incident de la jornada: durant el míting, dos membres de la PAH es van aixecar d’entre el públic vestits amb la samarreta verda de la plataforma i van proferir diverses consignes. L’equip de seguretat els va desallotjar i, seguidament, Rajoy va dir amb sorna des del seu faristol: «Se li haurà de demanar al senyor [Pablo] Iglesias que digui als seus dirigents que no ens enviïn els seus manifestants, o que els enviï una mica més tard».