Rajoy veu Rivera "obstinat" perquè Sánchez sigui president

El líder del PP adverteix que declinarà de nou presentar-se a la investidura si no té suports

El cap de l'Executiu en funcions advoca perquè el PSOE i C's li permetin amb la seva abstenció governar si no volen un acord

jcortadellas34307400 gra453  zaragoza  15 06 2016   el l der del pp  ma160616114337

jcortadellas34307400 gra453 zaragoza 15 06 2016 el l der del pp ma160616114337 / Javier Cebolladaa

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha elevat el to de crítica contra Albert Rivera, després que aquest li demanés en el debat a quatre que “reflexioni” sobre si convé al país que faci un pas enrere. Segons el líder del PP, l'“animadversió” del president de C’s contra ell és per la necessitat de Rivera de justificar el seu acord d'investidura amb el PSOE, que, segons la seva opinió, no ha sigut del tot entès per la militància taronja.

Aquest dijous el PP ha tornat a reeditar un vídeo que ja va usar abans de la cita amb les urnes del desembre i en què adverteix que votar Ciutadans pot beneficiar el PSOE. Així mateix, Rajoy ha subratllat en una entrevista a RNE que Rivera està "obstinat" perquè Sánchez sigui president, un desig que el seu partit no pot "complaure". 

El motiu, que no sent pressions per part de la seva formació política ni dels simpatitzants i per això ha ratificat que el congrés per renovar la direcció de la força conservadora no tindrà lloc fins que hi hagi un nou govern. És a dir, no hi haurà canvis abans que s'arribi a un acord.

LA INVESTIDURA

El president ha garantit a més que després del 26-J tindrà un comportament similar al del desembre si, com pronostiquen les enquestes, el PP torna a guanyar però sense majoria absoluta. És a dir, oferirà de nou al PSOE i a Ciutadans la conformació d'una gran coalició -si el PP no suma suficient amb el partit taronja-. Si tots dos insisteixen en la seva negativa, ha advertit, tornarà a declinar presentar-se a la investidura.

“No ho vaig fer en l'altra ocasió i no té sentit fer el mateix que Pedro Sánchez”, ha asseverat aquest dimecres, aquesta vegada en una altra entrevista a 13 TV, en què s'ha mostrat convençut que està vegada hi haurà un acord entre els principals partits. “Espero que les coses es puguin solucionar abans i parlar de forma civilitzada”.

Així, ha reclamat al PSOE i C’s que si no volen entrar en la coalició, almenys el deixin “governar”. Per aconseguir-ho, i sempre que es repeteixin resultats similars als dels anteriors comicis (encara que Podem tregui més vots que el PSOE), tots dos haurien d'abstenir-se perquè Rajoy obtingués més 'sís' que 'nos' en la investidura.

REBUTJA DONAR VIA LLIURE A QUI TINGUI MÉS ESCONS

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha rebutjat la polèmica reclamació del socialista Jordi Sevilla, que demana que es doni via lliure a qui tingui més suports, però parlamentaris. Segons Rajoy, la seva fórmula és “més democràtica” perquè “no és el mateix ser el més votat pels espanyols que per tres o quatre partits”. “No té sentit que el més votat faci president el segon o el tercer més votat”, ha afegit en una altra entrevista, aquesta vegada aquest dijous a RNE.

Per últim, ha demanat que es faci una “reflexió des de tots els punts de vista” sobre les agressions de “bàrbars” que estan tenint lloc a Catalunya, “impròpies d'un país democràtic i civilitzat”. Ha asseverat que no canviarà la seva intenció de visitar la comunitat autònoma en dues ocasions en campanya, encara que li sembla "preocupant" que hi hagi "gent ocupant el carrer impunement", en referència als desallotjaments del 'banc expropiat' i els atacs verbals a dirigents del PP.