de tornada a les urnes

Rivera redobla el veto a Rajoy

El candidat de Ciutadans sosté que ni tan sols s'abstindran si el PP vol formar Govern amb el seu actual líder al capdavant

El candidat de CIUTADANS, respon a les preguntes dels lectors d’EL PERIÓDICO / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Fem càbales a partir de les enquestes. Imaginem que el PP guanya les eleccionsUnits Podem queda segon, el PSOE, tercer, i Ciutadans, en quart lloc. S'ha de pactar la investidura si no es volen repetir eleccions. ¿Facilitaria Albert Rivera un govern del PP presidit per Mariano Rajoy? ¿Ho faria sense amb això impossibilitar una aliança del PSOE i Podem a la Moncloa? Els últims dies, al dir que prioritzaven el projecte a les persones, algú hauria pogut pensar que el presidenciable del partit taronja començava a suavitzar el seu veto al mandatari conservador, però aquest dijous ha sigut contundent: ni tan sols s'abstindrà per facilitar la investidura d'un cap de l'Executiu popular si aquest és Rajoy.    

Rivera ha deixat "ben clara" aquesta posició aquest dijous al fòrum Primera Plan@ que organitza EL PERIÓDICO, en què ha tornat a desplegar un ventall de dificultats a la permanència de l'actual líder popular al capdavant de l'Executiu central. En el debat a quatre ja li va dir a la cara que hauria de "reflexionar" sobre la seva continuïtat; fins i tot el va acusar d'haver cobrat "sobres" procedents de la corrupció. "Si hi ha un final de cicle, no es pot seguir amb el mateix entrenador. Jo vull un president a qui no li faci xantatge ningú, un president que no enviï missatges a un delinqüent", ha rematat en aquesta ocasió. No ha deixat dubtes per més que el PP segueixi agafat a una taula de salvació i no deixi de recordar que Ciutadans també va dir que no recolzaria Pedro Sánchez després del 20-D si quedava segon i finalment va acabar firmant un pacte de govern amb ell.

FRENAR L'INDEPENDENTISME

Notícies relacionades

Per a Ciutadans sembla a vegades gairebé tan prioritari ser decisius en la governabilitat com evitar que Podem estigui al poder. Encara que quedi segon, que Pedro Sánchez no compti amb ells per a aquest "govern del canvi" si això implica el concurs de la força morada. Aleshores anirem al flanc oposat, a un Executiu capitanejat pel PP. Sigui amb Rajoy o sense (encara que la segona opció facilitaria molt les coses), Rivera ha insistit que no estaran en cap Executiu que no aturi la corrupció, que no tingui les mans netes i, també, que sempre tingui a la ment la paraula màgica per als taronges: "regeneració", un canvi que modernitzi Espanya i que serveixi amb això per evitar a Catalunya que "l'independentisme canalitzi la indignació".

Ciutadans té en les seves mans millorar a Catalunya els resultats del 20-D i solucionar així la caiguda en altres zones. Tant és així que la seva estratègia en aquesta campanya catalana ha sigut la de reforçar l'origen del seu candidat. 'Un president català per liderar Espanya', diu el seu eslògan per al 26-J en aquesta comunitat. Portat a la pràctica, “un nou govern d'Espanya que escolti, dialogui i que faci reformes” farà que els catalans se sentin còmodes en ell i no vulguin marxar, ha insistit Rivera. Les seves receptes en aquest sentit ja les ha anat desgranant des de fa temps: modernitzar l'Administració, reformar el sistema de finançament "en els primers mesos de govern" i "no deixar-lo podrir com ha fet el PP per falta de coratge de reunir els seus barons" i també flexibilitzar el pagament del deute de les comunitats autònomes a canvi de reformes. A saber: eliminar els consells comarcals, les 'ambaixades' i reduir el nombre d'empreses públiques.