DE TORNADA A LES URNES

El PSOE i Ciutadans agafen aire mentre que el PP i Podem se'n ressenten

L'esquerra conserva el seu avantatge sobre la dreta en la primera enquesta després del debat

Iglesias es posa al capdavant en intenció directa de vot i l'estimació de participació baixa

traking encuesta gesop 15 juny catala

traking encuesta gesop 15 juny catala

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

El debat a quatre de dilluns passat a penes ha modificat la intenció de vot dels espanyols. Segons la segona entrega de l'enquesta 'tracking' diària del GESOP per a EL PERIÓDICO, elaborada en part després del duel televisiu entre els candidats a la Moncloa, el bloc d'esquerres manté el seu avantatge sobre la suma de les forces conservadores. Units Podem i el PSOE poden arribar fins als 174 escons, a només dos de la majoria absoluta, mentre que el PP i Ciutadans poden arribar com a molt a 159 diputats. És el mateix equilibri de forces que mostrava el 'tracking' de dimarts.

A partir de 900 entrevistes efectuades entre dissabte i dilluns (300 cada dia), el PP i Podem se'n ressenten en estimació de vot, mentre que el PSOE i Ciutadans experimenten una lleu millora. Mariano Rajoy obtindria el 27,8% dels vots, dues dècimes menys que dimarts, i entre 112 i 116 parlamentaris, un menys que fa 24 hores. Pablo Iglesias perd també dues dècimes i se situa en el 24,7% dels sufragis i de 85 a 89 representants, un menys que dimarts. Pedro Sánchez, amb el 21,1% i 81-85 escons, guanya una dècima i un diputat. I Albert Rivera és el més beneficiat: tres dècimes més (15,2%) i un escó més (39-43).

CANVI AL VOT DIRECTE

Notícies relacionades

On sí que es produeix un gir significatiu és en la intenció directa de vot, el vot sense 'cuina'. Units Podem ha superat el PP i es posa al capdavant, encara que més per demèrit dels populars que per mèrit seu. Iglesias aconsegueix el 19,1%, set dècimes menys que fa 24 hores; el PP es precipita fins al 18,6%, un punt i mig menys. El PSOE (14%) i Ciutadans (9,6%) pugen quatre dècimes cada un.

El 'tracking' preelectoral del GESOP també detecta un retrocés en la mobilització dels espanyols de cara al 26-J. L'estimació de participació se situa entre el 69% i el 71%, un punt per sota de l'enquesta de dimarts una mica més allunyat del 73,2% que va obtenir en les últimes eleccions generals, el 20-D. No obstant, aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.

Fitxa tècnica

-Error de la mostra: +/- 3,3% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.