ACTIVITAT ALS TRIBUNALS

La campanya electoral, als jutjats

A l'Audiència Nacional hi ha previstes 53 declaracions fins al 26-J

S'escoltarà testimonis dels casos Pujol, Ausbanc, Abengoa i Nummaria

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

L'Audiència Nacional ha convocat 53 persones perquè declarin com a testimonis o investigats en els diferents sumaris oberts en aquesta seu per casos de corrupció i per les dates coincidiran amb la campanya electoral. Fonts d'aquest tribunal han explicat que aquest frenesí és culpa del calendari, que obliga els jutges a concentrar aquesta mena de proves aquest mes perquè és ben sabut que al juliol i l'agost és més difícil localitzar testimonis i investigats per tractar-se de l'època de vacances.

Aquest dilluns es trobaran a l'Audiència Nacional vuit testimonis del 'cas Pujol' i dos d'Ausbanc. El jutge José de la Mata ha convocat els primers, ex alts càrrecs del Govern de Jordi Pujol implicats en el cobrament d'una comissió del 3% a la banca. A més, aquest jutge ha desplegat una intensa activitat en la precampanya electoral al firmar l'obertura de judicis contra ramificacions de la xarxa Gürtel i fer seure al banc dels acusats la branca valenciana que va organitzar la visita del Papa a València i els que van manipular contractes a Boadilla del Monte (Madrid). També ha reclamat en aquests dies una fiança d'1,2 milions d'euros al PP pels anomenats 'papers de Bárcenas' -i l'ha amenaçat amb un embargament- i ha enviat la Guàrdia Civil a la seu central del Banco Santander i del BNP per un blanqueig de capitals relacionat amb la llista Falciani.

VÍCTIMES D'EXTORSIONS

Les citacions d'Ausbanc han sigut firmades pel jutge Santiago Pedraz, que només va trobar aquestes dates perquè el fiscal d'aquest cas, Daniel Campos, té assenyalat un judici contra una cèl·lula gihadista a partir del 20 de juny. Durant la primera setmana de la campanya electoral desfilaran pel jutjat banquers que han sigut extorsionats per Luis Pineda i Miguel Bernad com Javier Ayuso, exresponsable de comunicació del BBVA. Aquest banc s'acaba de personar com a acusació particular en aquest cas pel perjudici que li va ocasionar Pineda quan es van negar a subscriure els seus convenis de publicitat.

Un altre sumari que es reactiva en aquestes dates és la investigació per la fallida d'Abengoa. Els 13 membres del seu consell d'administració desfilaran davant la jutge Carmen Lamena entre el 22 i el 23 de juny. Josep Borrell, un dels fitxatges del dirigent del PSOE, Pedro Sánchez, està convocat el 22 de juny.

Així mateix, el dia 15 es viurà un dels dies més mediàtics perquè haurà de declarar, en qualitat d'investigada, l'actriu Ana Duato per haver defraudat al fisc els seus guanys a la sèrie 'Cuéntame'. L'actriu ha culpat el director del despatx d'advocatsFernando Peña, d'aquestes activitats, però la sèrie s'aguanta per un fil. El seu marit a la sèrie de ficció, Imanol Arias, compareixerà el 29 de juny.

EL PP EN EL PUNT DE MIRA

Notícies relacionades

Aquestes declaracions es produeixen després que en l'últim mes s'hagi aixecat el secret sumarial de l'operació Púnica, Ausbanc, Acuamed i Mario Conde. El jutge Eloy Velasco ha tret a la llum tota la seva feina sobre la trama de corrupció madrilenya en què està implicat Francisco Granados i ha deixat clar que el seu objectiu ara és desentranyar el finançament il·legal d'aquest partit que fins al febrer presidia a la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre.

Potser tot és una casualitat, però sembla que aquest frenesí judicial trenca una regla no escrita, almenys al Tribunal Suprem, que en campanya electoral és millor passar a segon pla. L'Audiència (o almenys, alguns jutges) sembla que es resisteix a deixar d'ocupar portades.