BARÒMETRE DEL GESOP PER AL 26-J

En Comú Podem repetirà victòria a Catalunya i C's superarà una CDC en caiguda lliure

El partit de Domènech, l'únic líder que aprova, creixerà un escó, i Ciutadans passarà de 5 a 7

Les forces progressistes s'imposaran àmpliament al centredreta, relegat al furgó de cua

barcat01

barcat01
barcat02

/

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Dos partits seran els principals beneficiats a Catalunya de la repetició d'eleccions generalsEn Comú Podem no només revalidarà la victòria, sinó que també consolidarà la primera posició amb 13 escons, un més que el 20-D20-D, mentre que Ciutadans passarà de 5 a 7 diputats i saltarà del cinquè al quart lloc a costa d'una Convergència que segueix perforant el seu mínim electoral i s'enfonsa fins als 5 o 6 escons. ERC perdrà una de les 9 places actuals o es quedarà igual, el PSC podrà dir que salva els mobles perquè mantindrà les 8 actes que va obtenir fa sis mesos i el PPC seguirà amb el fanalet vermell podent perdre un diputat pel camí i quedar-se només amb 4.

Aquesta és la previsió que dóna l'última enquesta del GESOP, que va fer el treball de camp entre el 3 i el 7 de juny. Aleshores el Govern de Junts pel Sí i la CUP encara no havien escenificat el divorci al Parlament pel veto anticapitalista als pressupostos de la Generalitat, però el mar de fons independentista ja estava remogut des de feia setmanes. Mentre el bloc sobiranista s'endinsava en arenes movedisses, En Comú Podem es mantenia ferm en la defensa d'un referèndum d'autodeterminació i en la proposta d'un govern d'esquerres regenerador. Els seus 13 diputats, els 8-9 d'ERC i els 8 del PSC evidencien que les forces progressistes aconseguiran majoria absoluta a Catalunya amb 29 o 30 dels 47 diputats en disputa.

LA NOTA DELS CANDIDATS

Malgrat que els rivals d'un flanc li retreuen que promet una consulta irrealitzable i des de l'altre li neguen el plebiscit i li atribueixen una debacle econòmica, les dues qüestions sembla que han sigut clau per apuntalar l'ascendència de la coalició que lidera Xavier Domènech. Aquest candidat, un desconegut per a la majoria fins fa mig any, ha vist incrementada notablement la seva popularitat i s'ha convertit en l'únic aspirant que aconsegueix l'aprovat: tenia un quatre abans del 20-D i ara registra un cinc pelat al qualnomés s'acosta el republicà Gabriel Rufián, que passa del 4,6 al 4,9. El convergent Francesc Homs també millora (d'un 4,2 a un 4,6), la socialista Meritxell Batet supera la valoració de Carme Chacón (4 enfront de 3,6), el ciutadà Juan Carlos Girauta és l'únic que empitjora la qualificació (de 3,2 a 3), ja que fins i tot el popular Jorge Fernández Díaz puja d'un 2,3 a un 2,6.

Però una cosa són les valoracions dels líders i una altra, la dels seus partits. El vent bufa a favor només en els dos estadis per a En Comú Podem, que forja una línia ascendent gràcies a una alta fidelitat del seu electorat (el 78,6% dels que el van votar repetiran) i també a la captació de nous simpatitzants: el 15,7% dels catalans que no van anar a les urnes el 20-D recolzaran la força de l'esquerra alternativa, que es nodrirà, a més, del transvasament de paperetes procedents d'ERC (el 8,7% canviaran els republicans per ells), del PSC (8,5%) i de CDC (5,4%). Novament, el pandemònium sobiranista i el declivi socialista impulsen els podemistes, que pràcticament aconseguiran els mateixos diputats que els dos partits independentistes junts, o que la suma del PSC i el PPC.

Convergència baixaria  al cinquè lloc, ERC podria perdre un diputat i el PSC repetiria els 8 que va obtenir amb Chacón

Els populars són precisament els que tenen una fidelitat de vot més elevada (el 80%), però amb una xifra d'electors molt més baixa perquè pocs més en poden perdre en un continu càstig per la política del Govern de Mariano Rajoy respecte a Catalunya. A l'altre extrem, només el 53,8% dels electors de Convergència estan convençuts que tornaran a apostar pel mateix partit. La candidatura d'Homs, que segueix patint fuites principalment cap a ERC (l'11,8%), va camí de tornar a batre rècords negatius i salva pels pèls el grup parlamentari propi (cinc escons). El cap de llista nacionalista intentarà revertir la situació i mobilitzar un electorat desanimant explotant la ruptura amb la CUP per recuperar els electors més moderats i reivindicar-se com a partit d'ordre amb sigles ben clares, CDC, i no l'artefacte de Democràcia i Llibertat

EXPANSIÓ TARONJA

Aquesta partida de la moderació també la vol disputar Ciutadans, que des del bloc contratri a la independència i al referèndum vol pescar en el riu mogut dels convergents reivindicant ara la seva "catalanitat"catalanitat i, com diria Girauta, lluitant pel "somni humit" de liderar Espanya des de Catalunya".

Notícies relacionades

Segons l'enquesta, els 'taronges' pugen de cinc a set diputats perquè capten exabstencionistes i perquè segueixen recol·lectant als graners del PPC (amb un transvasament de vot popular del 8% cap a ells) i del PSC (7,6%), però també ho fan a Convergència (3,2%), amb qui tenen oberta una altra batalla: conquistar els vots orfes d'Unió després de la renúncia democristiana, 65.000 sufragis a tot Catalunya que podrien donar o robar alegries en forma d'algun escó.

També procurarà entrar en aquesta guerra el PPC, especialment a la província de Lleida, on les 4.867 paperetes d'UDC són clau per decantar la balança. Aquesta no serà cap contesa per a ERC o el PSC. Els republicans se centraran més a atacar En Comú Podem negant la major d'un referèndum pactat. Està en joc que l''efecte Rufián' no es desinfli. Els socialistes, sortiran al camp electoral, com va dir Batet, a intentar superar els resultats de Chacón, però per ara s'hauran de conformar amb un empat.

Fitxa tècnica