Podem presenta el seu programa del 26-J com un catàleg d'Ikea

Els dirigents morats utilitzen les seves cases reals i conviden els electors a "estrenar un nou futur"

La memòria econòmica planteja "un creixement més limitat" de la despesa pública per afrontar la desviació del dèficit

  / AGUSTÍN CATALÁN

 
podemosikea2
undefined34194050 madrid 08 06 2016  pol tica   podemos presenta pro160608123726
undefined34194078 madrid 08 06 2016  pol tica   podemos presenta pro160608123733

/

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

L'ex-JEMAD Julio Rodríguez frega els plats amb el reclam "la cuina d'Espanya s'ha de modernitzar". Pablo Iglesias rega les plantes a la secció de despatxos. Rafael Mayoral estén roba, Carolina Bescansa desa la compra i Íñigo Errejón llegeix acomodat en un sofà. Farts que ningú estudiï els programes electorals i conscients que una de les revistes més fullejades és la d'Ikea, han volgut fer un símil i copien el 'look' de la firma sueca de mobles. La majoria de fotografies s'han fet a les seves pròpies cases, també n'hi ha algunes a la seu de Podem i altres, de Pablo Iglesias, pertanyen al pis que van llogar a la Gran Via de Barcelona per a la campanya del 27-S.  La revista es podrà comprar a preu de cost, 1,80 euros.

Es tracta d'una metàfora de la casa com a llar de tots els espanyols i pretén mostrar amb imatges quotidianes espais polítics per explicar que la feina dels diputats és una cosa molt més pròxima del que els ciutadans solen percebre. El catàleg és pràcticament idèntic al que el partit morat va presentar el 20-D, i està acompanyat per una memòria econòmica en què sí que es revisen algunes xifres.

Notícies relacionades

La desviació del dècifit de 9.000 milions d'euros pel Govern de Mariano Rajoy i la correcció d'expectatives ha obligat a plantejar un creixement més limitat respecte al que està previst en el programa de les anteriors eleccions. La modificació és d'entre 6.000 i 7.000 milions d'euros que, segons el responsable econòmic, Nacho Álvarez, "no desnaturalitza en absolut la proposta", "no constitueix un reajustament" i afectaria en tot cas les partides de Defensa i Seguretat. La proposta és d'un augment de la despesa pública de 15.000 milions anuals del 2017 al 2019, que -calculen-, comportaria un creixement del PIB del 3,5%. 

Álvarez ha explicat en la presentació del programa que la prioritat és posar fre a l'austeritat i revertir les retallades que s'han produït. També planteja com a objectiu reduir la desocupació a una taxa de l'11% el 2019 i arribar als 20,4 milions d'ocupats a través de polítiques de despesa pública. Álvarez considera que la inversió pública ha de ser del 3,5% en els pròxims quatre anys, ja que la proposta del PP i Ciutadans -que plantegen una reducció- seria un "greu error".