PRIMERA PLAN@

Rufián i Domènech es retreuen les aliances

Intens debat dels candidats d'En Comú Podem i ERC en el fòrum d'EL PERIÓDICO

"Tu a mi no em preguntes per Pujol i jo a tu no et pregunto per Chaves i Griñán", diu el republicà

Els candidats a les eleccions generals per En Comú Podem i ERC, Xavier Domènech i Gabriel Rufián,en el debat que organitza EL PERIÓDICO i Banc Sabadell. / G. IPPOLITI / RICARD FADRIQUE

Els candidats a les eleccions generals per En Comú Podem i ERC, Xavier Domènech i Gabriel Rufián,en el debat que organitza EL PERIÓDICO i Banc Sabadell.
 

/

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Eren els més feliços el 20-D a la nit a Catalunya. Xavier Domènech, per haver conduït En Comú Podem a la victòria, i Gabriel Rufián, per haver aconseguit els millors resultats de la història d'ERC. Durant l'anterior campanya Rufián emplaçava en cada debat Domènech a parlar a partir del 21-D, amb un to fraternal. Ara el cap de llista republicà recorda cada dia que la confluència lila és l'"adversari electoral" i la tensió ha pujat, com s'ha pogut veure aquest dimecres en el cara a cara del fòrum Primera Plan@ que organitza EL PERIÓDICO, en què s'han retret mútuament les aliances. "Tu a mi no em preguntes per Pujol i jo a tu no et pregunto per Chaves i Griñán", ha resolt Rufián.

La nova negativa de la CUP a Junts pel Sí ha acaparat els primers compassos del partit. El candidat republicà ha demanat al cap de llista d'En Comú Podem que intercedeixi perquè Catalunya Sí que es Pot recolzi els pressupostos. "Ja que voleu eradicar la pobresa, us demanem que ens ajudeu a fer-ho", ha dit Rufián, que s'ha mostrat sorprès al veure que la CUP ha permès que s'aprovessin els comptes

Encara que lluitin  pel mateix espai electoral, estan destinats a entendre's. Al Congrés i, qui ho sap, si al Parlament

d'Ada Colau i Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona i no fes el mateix amb els preparats per Oriol Junqueras. Després d'un inici de guant tan blanc com les camises que tots dos duien, Rufián ha començat a buscar el cos a cos. Subratllant que el pacte de govern a Catalunya és molt difícil, ha advertit que "no accepta lliçons" dels que no han pogut posar-se d'acord per formar govern, en al·lusió a Podem i el PSOE. A ritme de tuit, intercalant un parell de jocs de paraules amb el lema de Sí que es Pot, ha agafat al vol la pregunta retòrica de Domènech ("¿El PSOE renunciarà a governar només per negar el dret a decidir dels catalans?") per sentenciar que "ja ho havia fet i ho tornarà a fer". 

El referèndum segueix sent el gran tema de disputa entre tots dos. ERC va veure com En Comú Podem va guanyar el 20-D jugant la carta més utiltzada pels republicans, que havien deixat a la baralla al considerar que ja estava gastada. Ja que, a diferència del que ha fet Francesc Homs, no canviaran de pal enmig de la partida. Rufián segueix desdenyant-la. I Domènech s'hi aferra com l'única que pot resoldre la partida Catalunya-Espanya. 

El candidat d'ERC El candidat d'ERC demana al d'En Comú Podem que mediï perquè Sí que es Pot aprovi els pressupostos

"Nosaltres fem, vam guanyar i pretenem guanyar les eleccions generals no només a Catalunya sinó també a Espanya. I farem un referèndum", ha assegurat 

Gabriel Rufián

CAP DE LLISTA D'Erc

"El veritable canvi l'estem fent a Catalunya i no demanarem permís per fer-ho"

Domènech. "¿Traureu majoria absoluta per fer-ho? ÉS clar, i aquí sóc jo el somiador", ha ironitzat el republicà, recordant que ERC era el "campió de demanar referèndums", pantalla que donen per passada després d'haver-ho reclamat 16 vegades. "En 300 anys em semblen poques vegades”, li ha tornat el seu interlocutor, disposat a intentar-ho una vegada més.

En un xoc d'estils, als esmolats tuits de Rufián Domènech hi ha respost contraposant el seu bagatge com a historiador. "La construcció de les aspiracions de canvi d'un país no es pot fer a partir de la negació d'un altre país (...) Aquesta no és l'ERC de Companys", ha etzibat, acusant el contrincant de negar la realitat. A la sentència de Rufián que era "un acte de fe" creure que el "PSOE de Susana Díaz o Ibarra" acceptarà una consulta a Catalunya, Domènech ha reaccionat amb un revés d'esquerra, que ERC anava de la mà d'una Convergència perseguida per l'ombra de la corrupció i complia "estrictament" la llei de Montoro. "Tu a mi no em preguntes per Pujol i jo a tu no et pregunto per Chaves i GriñánChavesGriñán", li ha deixat anar Rufián.

Notícies relacionades

Després d'alguns moments de voltatge, com quan Rufián li ha dit que el seu discurs li "recordava el del PSOE de fa un quant temps" o quan Domènech ha assenyalat que "no pot ser que el discurs del 

Xavier Domènech

CAP DE lLISTA D'EN COMÚ pODEM

"No pot ser que el discurs del sobiranisme hagi passat de ser el discurs del sí al del no"

sobiranisme hagi passat de ser el discurs del sí al del no", tots dos han tornat a allargar la mà. "Això no va d'ERC o En Comú Podem, sinó no de reunir com més forces al voltant de la possibilitat de fer un gran canvi. Efectivament sí que es pot", ha recordat Domènech. "És una gran notícia que hi hagi una força a Espanya que entengui que Espanya és un país de països (...). Ens tindreu al costat sempre", ha rubricat Rufián. Tots dos són conscients que, encara que lluitin pel mateix espai electoral, estan destinats a entendre's. Al Congrés i, qui ho sap, si al Parlament.