L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

CDC deixa la legislatura en suspens arran del veto de la CUP als pressupostos

Junts pel Sí s'enfurisma contra els anticapitalistes i l'oposició furga en la ferida

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La reacció de Convergència al veto consumat de la CUP als pressupostos ha sigut fulminant i sense pal·liatius. Fonts de la direcció de CDC acusen d'entrada el diputat cupaire Albert Botran de mentir durant la roda de premsa a l'afirmar que Junts pel Sí i el Govern no han volgut negociar prèviament els comptes. "Tenim davant gent que no són de paraula i que, a més, en aquests pressupostos ens han entabanat”.

La conclusió contundent ahir a la nit de la portaveu del Govern, Neus Munté, va ser que “la legislatura queda tocada” davant l'“incompliment flagrant” de la CUP. En declaracions a RAC-1, la consellera va mantenir que el Govern “no renuncia a l'objectiu polític de la legislatura per deixar el país a les portes de la independència". No obstant, ningú a CDC considera que les coses seguiran igual.

EN MANS DE PUIGDEMONT

Tot queda en mans del president Carles Puigdemont, que aquest dimecres, abans de començar el ple, reunirà el grup de Junts pel Sí. Un Puigdemont que mantindrà la fermesa respecte a la bondat dels pressupostos. Però més enllà d'això, hi ha dues opcions. Una, la defensada públicament tant per l'expresident Artur Mas com pel candidat convergent al 26-J, Francesc Homs, en dues entrevistes a EL PERIÓDICO, consistiria a buscar altres socis parlamentaris. Altres dirigents de CDC apostarien per convocar les urnes, però el partit no es troba en un moment políticament idoni, tenint en compte les enquestes.

En qualsevol cas, els retrets són majúsculs i CDC sosté que hi ha hagut intents de tota mena fins a l'últim dia amb la CUP, com els contactes esmentats de Puigdemont amb Salellas, entre d'altres. “S'han fet moltes coses amb la més bona voluntat, però entre ells no saben qui mana”, apunta una font coneixedora de les relacions amb els anticapitalistes. Precisament, Homs ha sigut un dels primers a reaccionar, i amb més contundència: "Això és una mala passada, una guitza al procés".

Notícies relacionades

També algunes veus d'ERC han criticat la decisió dels anticapitalistes. Per exemple, el secretari d'Igualtat del Govern, Oriol Amorós, ha recordat a la CUP que ha desaprofitat 870 milions d'euros per a polítiques socials.

L'OPOSICIÓ ES FREGA LES MANS

Per la seva banda, la resta de l'oposició s'ha dedicat a furgar en la ferida dels socis parlamentaris a través de Twitter.