La Junta Electoral obliga el Govern valencià a retirar l'espot 'Orgull de ser valencians' per "intencionalitat política"

L'Executiu de Ximo Puig i Mónica Oltra ha de retirar immediatament de tots els seus canals oficials el vídeo, denunciat pel PP

undefined33737201 valencia 2 5 16 pol tica  ximo puig y m nica oltra160510124906

undefined33737201 valencia 2 5 16 pol tica ximo puig y m nica oltra160510124906 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

La Junta Electoral Central ha estimat parcialment el recurs presentat pel PP valencià contra la Generalitat del socialista Ximo Puig per l'elaboració i el llançament del vídeo 'Orgull de ser valencians''Orgull de ser valencians'. L'espot va ser presentat pel Consell en ple el 2 de maig amb la idea de revertir la imatge associada a la Comunitat Valenciana i "superar la hipoteca reputacional vinculada a la corrupció malbaratament", en paraules del mateix Puig.

La resolució de la junta comparteix el criteri del PP i estima que en el vídeo promocional s'utilitza "un to pejoratiu" cap al partit conservador i considera, a més, que el Consell hi exerceix una "intencionalitat política", vulnerant el principi de "neutralitat política" que ha de presidir l'actuació dels poders públics en períodes electorals.

Per tot això, obliga la Generalitat valenciana a retirar el vídeo "de forma immediata" de les seves webs institucionals, incloses les xarxes socials. No obstant, l'espot va ser retirat de la web de la Generalitat l'endemà de la presentació, després de les primeres crítiques d'electoralisme fetes pel PPCV, amb la idea de tornar-lo a penjar una vegada passats els comicis del 26-J. Tot i així, el vídeo seguia allotjat al canal de Youtube de la Generalitat valenciana i enllaçat en un tuit fixat al compte oficial.

La vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, s'ha referit a aquest assumpte en la roda de premsa posterior al ple del Consell i ha assumit el contingut de la resolució. "És el criteri de la junta, no hi ha més a parlar", ha manifestat per donar a entendre que compliran el mandat, encara que ha expressat els seus dubtes sobre "com es treu una cosa que ja està a les xarxes funcionant".

"ENALTIMENT" DEL GOVERN

Notícies relacionades

El vídeo va costar 34.000 euros, va sorgir del departament de Presidència i suposa un revés per a les forces polítiques progressistes ara al Consell, que en la seva etapa a l'oposició van criticar reiteradament l'ús de diner públic del PP per a fins partidistes. La JEC estima que les imatges del vídeo "revelen una intencionalitat política de crítica a governs anteriors i d'enaltiment a l'actual".

L'espot impulsat per Puig obria amb les imatges del circuit abandonat de Fórmula 1, l'Àgora inacabada de Santiago Calatrava a la Ciutat de les Arts i les Ciències i l'estàtua tribut a Carlos Fabra de l'aeroport de Castelló. Una veu en 'off' contraposava el que "durant anys, alguns pensaven que s'havien de fer coses molt grans per demostrar que érem grans, tot ben gran i buit i cap a fora" i contraposava aquest to "pejoratiu", segons la junta, amb altres imatges "vinculades a valors, símbols i tradicions generalment considerats com a propis de la identitat valenciana, que subliminalment s'associen als que en aquest moment ocupen el govern de la Generalitat, al·ludint a la 'festa' actual davant la 'tempesta' passada".