LA NEGOCIACIÓ DELS COMPTES DE LA GENERALITAT

El Govern proposarà a la CUP reprendre l'impost als bancs

L'Executiu de Puigdemont l'inclouria en la llei d'acompanyament dels pressupostos i es compromet a destinar a polítiques socials el que es recapti amb ell

 

  / EFE / TONI ALBIR

1
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

El Govern oferirà aquest dijous a la CUP reprendre l'impost als bancs anul·lat pel Tribunal Constitucional. Aquesta serà una de les propostes que l'Executiu de Carles Puigdemont posarà sobre la taula per intentar que els anticapitalistes retirin l'esmena a la totalitat dels pressupostos.

Segons fonts del Govern, la introducció d'aquest impost als dipòsits bancaris es farà a través de la llei d'acompanyament dels comptes i amb el compromís que, si finalment es pot aplicar, la recaptació es destinarà a polítiques socials.

El risc que implica la recuperació d'aquest impost és que torni a ser impugnat pel Govern i anul·lat pel Tribunal Constitucional, que en la seva primera anul·lació va argumentar que era inconstitucional perquè contradeia un impost similar d'àmbit estatal.

IRPF I PATRIMONI

A part d'aquesta oferta, l'Executiu també plantejarà altres mesures que s'inclourien, aquestes sí, en la llei de pressupostos. Així mateix, afegeixen les mateixes fonts, estarien disposats a analitzar mesures per renegociar el deute, encara que admeten que en aquest punt hi ha poc marge.

Per últim, entre les propostes del Govern hi haurà la rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes i la modificació de l'impost de patrimoni.

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dijous que estan oberts a negociar "determinats augments en despesa social" i un estalvi suplementari en l'àmbit dels interessos, com els va reclamar ahir dimecres la CUP. I ha advertit als anticapitalistes que si no retiren la seva esmena totes aquestes propostes que el Govern està disposat a incloure "no seran possibles".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès també ha alertat que no poden desobeir l'objectiu de dèficit perquè la Generalitat no es podria finançar, i ha sostingut que els Pressupostos "han d'estar construïts amb el màxim rigor".

REUNIÓ AL PARLAMENT

Notícies relacionades

Amb l'objectiu d'intensificar la pressió a la CUP, el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han reunit aquest dijous al Parlament la direcció de Junts pel Sí. La trobada ha tingut lloc al despatx de Puigdemont i també ha servit per explicar les propostes que el Govern farà als anticapitalistes per intentar que retirin l'esmena a la totalitat.

A més de Puigdemont i Junqueras, hi han assistit el president del grup de JxSí, Jordi Turull; la portaveu, Marta Rovira; la consellera de Presidència, Neus Munté, i els caps de llista per Tarragona, Lleida i Girona, Germà BelJosep Maria Forné i Lluís Llach, respectivament. També s'ha sumat a la reunió el conseller d'Exteriors, Raül Romeva.