ENTREVISTA AL CANDIDAT D'ERC A LES ELECCIONS GENERALS

Gabriel Rufián: "Podem ofereix una mentida piadosa sobre el referèndum"

Rufián: Votar En Comú és rendir-se, no enfrontar-te a la realitat. / JULIO CARBÓ / VÍDEO: ANA C. BAIG

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

-Després d'unes primeres eleccions en què es va donar a conèixer, en què, per exemple, era entrevistat sempre

-No hi ha un Rufián un dia i un Rufián per a una altra ocasió. A l'anterior campanya hi havia tres preguntes molt recurrents. La primera era: ‘¿Qui ets tu?’; la segona: ‘¿Què passa a Catalunya?', perquè encara no hi havia pacte de Govern entre Junts pel Sí i la CUP, amb tot el que això comportava, i la tercera era: ‘¿Què aneu a fer a Madrid?’, i és que gran part de l'independentisme afirmava que no s'havia d'anar al Congrés. La tres preguntes ja estan contestades i per bé. 

-¿La nit del 20-D

-Amb qui havia guanyat. Podem és l'adversari. Sé que ha sigut criticat per gent del partit i ho he comentat amb algun d'ells. Jo ho dic des del respecte total i absolut i la proximitat. Ells van guanyar el 20-D i són un adversari electoral amb qui tenim una afinitat ideològica increïble. Ens hem votat mútuament gairebé el 100% de les iniciatives parlamentàries en aquesta curta legislatura…

-I Pablo Iglesias li va dedicar un aplaudiment en el seu discurs abans de la segona votació de la investidura…

-Uns quants, uns quants. I nosaltres a ells també, no només a Iglesias. Convé recordar que Podem és un conglomerat de partits. Les marees gallegues i Alberto Rodríguez, el company de les Canàries, han fet intervencions brutals. Però la gran diferència entre ells i nosaltres és que ells ‘no poden’. Perquè el PP guanya a Espanya i aquí és un partit residual. I nosaltres, a Catalunya, sí que tenim majories parlamentària per poder ‘poder’.

-¿Al sobiranisme l'incomoda que els podemistes hagin tornat a posar al centre del debat el referèndum?

-A nosaltres ens sembla molt bé. Som els campions de demanar el referèndum, fins a 18 vegades. És una pèssima idea perquè a Espanya guanyen els mateixos. El dubte és si Rajoy serà president amb Ciutadans o bé amb PSOE i Ciutadans. És una bona notícia que per fi hi hagi un partit important d'àmbit espanyol que entén que Espanya és un país de països. Abans només ho defensaven els companys d'IU. Podem i En Comú Podem el que plantegen, sobre el referèndum, és una mentida piadosa. I a tots ens agraden les mentides piadoses, perquè ningú es vol enfrontar a ningú ni enfadar-se amb ningú. Però sabem que davant d'aquesta Espanya, el canvi real és el nostre.

-S'ha encunyat el terme 'processisme', per definir la suposada voluntat d'alguns partits per allargar artificialment el procés sobiranista per obtenir, així, adhesions electorals. ¿Vostè creu que existeix el ‘referendumisme’ per part d'En Comú Podem?

-Mira, nosaltres no li tenim mania al PSOE. Tenim memòria. Jo crec que ens hem de recordar del “passaré pel ribot [l'Estatut]” d'Alfonso Guerra, de Rodríguez Ibarra dient “colpista” a Joan Tardà…simplement perquè no els agrada com votem. I aquí tenim Iceta i Collboni assistint a la manifestació de diumenge contra les suspensions de lleis catalanes, en un enorme acte d'hipocresia. I llavors sorgeix aquesta ‘nova esquerra’ que diu que vol substituir el PSOE i tornen amb el ‘dia de la marmota’ que és el referèndum. Podem creu que ells sí que poden canviar Espanya. I proposen un pacte justament amb el PSOE.

-¿L'independentisme català desitja, perquè es trenqui aquesta possible bombolla del referèndum, un pacte de Podem amb el PSOE?

-Votar En Comú Podem és una forma de rendició, de no intentar enfrontar-te a la realitat, i ho dic des del carinyo perquè sempre hem estat al seu costat per canviar les coses. Podem, faci el que faci, necessitarà el PSOE, que està amarrat per Felipe González, Susana Díaz, per la banca… Si a Pedro Sánchez se li acudeix pactar, la trucada per recordar-li que deuen un munt de diners als bancs és immediata.

-L'únic gran canvi respecte al 20-D és el possible ‘sorpasso’ de Podem-IU respecte al PSOE. ¿Com afecta això el tauler?

-És una bona notícia que per fi el PSOE es replantegi una refundació. La mala notícia és que la que està a la sala d'espera és Susana Díaz, que és més de dretes que el mateix Pedro Sánchez, que ja ho és en un bon grau. O almenys són nacionalistes espanyols excloents.

-¿Hi haurà unitat d'acció

-Sí. És obvi.

-CDC ha presentat els 15 punts per negociar una investidura i Francesc Homs va apuntar que no havien d'arribar a cap acord previ amb ERC.

-Nosaltres respectem el que diguin. Els considerem companys. Sense ells la independència no es porta a terme i els desitgem uns bons resultats.

-Homs els acusa de voler unitat d'acció però no llista única.

-Amb Homs tinc una relació molt cordial. El respectem. Si 'tot' és la República Catalana, sí, ho volem tot.

-Escoltar les seves paraules i les d'Homs provoquen la sensació que no parlin del mateix. Dimarts ell li va retreure que se sentís més pròxim a la CUP que a CDC.

-Jo l'entenc. Però és que no és res nou. No és tacticisme electoral. A mi m'encantaria que la CUP estigués al Congrés, encara que suposés un cost electoral per a ERC. Em sento molt pròxim a la gent de la CUP, però també a la d'Izquierda Unida i la de les Mareas. Perquè som republicans i som d'esquerres. Ser independentista és un estat transitori. Sóc d'esquerres i estic a favor del dret a l'autodeterminació.

Notícies relacionades

-Si ERC supera CDC serà la tercera vegada dels quatre últims duels que això passa. ¿Es podrà sancionar el canvi de cicle, d'hegemonia, en el sobiranisme català?

-No, és una falta de respecte per la gent de Convergència plantejar-ho en aquests termes. Després de militar a l'ANC i a Súmate i veure gent que s'hi deixava la pell i votava CDC, els tinc el màxim respecte i zero retrets.