DE TORNADA A LES URNES

Iglesias manté els afins a Errejón a les llistes del 26-J i evita la imatge de purga

La tensió entre faccions i l'encaix de candidats d'IU a les llistes obliga Podem a aprofitar fins a l'últim moment els terminis

undefined33839380 madrid  11 05 2016   politica  encuentro  el congr160523174740

undefined33839380 madrid 11 05 2016 politica encuentro el congr160523174740 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Més enllà dels desacords i les desil·lusionsPablo Iglesias i Iñigo Errejón van prendre una determinació quan va esclatar la pugna interna, en plenes negociacions de governabilitat: el projecte de Podem és prioritari i qualsevol conflicte orgànic queda subordinat a la consecució d'aquest objectiu. Amb aquesta lògica, Iglesias aprofita la negociació fins a l'últim termini -dilluns a mitjanit- per presentar unes llistes al 26-J que mantenen el nucli dur dels errejonistes als llocs que van ocupar el 20-D i eviten així la imatge de purga. Els dirigents més rellevants afins al secretari polític ocupen pràcticament els mateixos llocs que a les eleccions del desembre. El destituït secretari d'Organització, Sergio Pascual, segueix de número u per Sevilla; Alberto Montero, estret col·laborador d'Errejón, repeteix com a cap de cartell a Màlaga; i a Madrid s'ha alterat el sistema de cremallera per evitar un desplaçament arriscat de Pablo Bustinduy, que quedava endarrerit després de la inclusió d'Alberto Garzón com a número cinc per la capital.

A més del líder d'IU, a la llista hi ha dues grans novetats: el canvi de l'ex-Jemad Julio Rodríguez, que no va aconseguir escó a l'anar com a número dos a Saragossa, i ara és cap de cartell a Almeria, i la desaparició de Victoria Rosell per Las Palmas, per la causa judicial oberta en contra seu.

Els focus de tensió en la confecció de les llistes tenen origen en l'aliança amb IU, pels desplaçaments que provoca -que són menys dels que auguraven algunes veus però frustren determinades aspiracions- i, sobretot, pel dilema ideològic que planteja. El sector errejonista no amaga el seu malestar per la decisió d'Iglesias de donar cabuda a noms de l'esquerra tradicional de tarannà radical, com el sindicalista Diego CañameroDiego Cañamero, que encapçalarà la llista per Jaén.

Notícies relacionades

Els intel·lectuals del partit han assumit amb menys irritació però sense gran entusiasme la incorporació del pare acadèmic d'Iglesias, Manolo Monereo, com a número u per Còrdova, i assisteixen amb perplexitat a l'idil·li amb Julio Anguita. L'excoordinador federal d'IU, que va impulsar l'aliança Units Podem, ha admès amb cert desdeny no conèixer ni tan sols el número dos de Podem. Els errejonistes temen que el pacte faci mutar la seva identitat populista plurinacional, acabi per expulsar el votant transversal i converteixi Podem en "la nova vella esquerra", una recepta perdedora. Tot i el recel mutu, Errejón i Iglesias mantenen el que van comprometre i la doctrina oficial és que al partit existeix pluralitat de veus però no dues faccions enfrontades. 

En Comú Podem va confirmar aquest dilluns que Ada Colau tancarà simbòlicament la llista de la coalició catalana per al 26-J i que Lucía Martín rellevarà com a número dos per Barcelona Marta Sibina, que passarà a encapçalar la llista de Girona.