Jordi Sànchez liderarà una ANC partida en dos

S'imposa a la candidatura alternativa de Liz Castro en una disputada reunió

La cúpula de l'organització independentista constata la divergència de posicions

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El des de fa un any president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, seguirà dos anys més al capdavant d’aquesta organització independentista. Sànchez va aconseguir imposar-se ahir per tot just cinc vots a l’altra candidata, Liz Castro, entre els membres de la direcció de l’ANC, reunida a Ripoll. Castro era el cap visible d’un equip de dirigents crítics amb la gestió del president de l’entitat i havia sigut, per segon any, la més votada en les eleccions prèvies de càrrecs dirigents.

    Sànchez aconsegueix així la reelecció en una entitat marcada per la divisió en els últims temps. El president reelegit havia sigut criticat per un sector de l’associació, que l’acusa d’haver actuat de forma partidista afavorint interessos de Convergència. Els fidels a Sànchez, en canvi, retreuen a Liz Castro i al seu equip que hagin actuat moguts per interessos pròxims als d’ERC i la CUP.

    La reunió del secretariat a Ripoll va congregar ahir 77 persones. I per escollir els principals càrrecs (president, vicepresident, secretari i tresorer) es requerien dos terços dels vots presents. Malgrat que Liz Castro va ser la més votada i va presentar batalla com ho va fer l’any passat, comptant amb això amb un equip de dirigents com Quim Torra o Antonio Baños, novament Sànchez es va imposar en la confrontació interna després d’una llarga reunió a porta tancada en la qual finalment es va optar per canviar les regles del joc i decidir que s’aconseguiria la presidència per majoria de vots. És el que va aconseguir Sànchez davant Castro en segona votació. En la primera ja havia obtingut un avantatge sobre la seva oponent, encara que insuficient.

ALTERNATIVA SENSE ÈXIT / L’alternativa a Sànchez, Liz Castro, pretenia obrir l’organització a una transversalitat ideològica més àmplia, subratllar la seva independència respecte als partits i generar una activitat més col·legiada i menys presidencialista.

Notícies relacionades

    Per la seva banda, Sànchez va mantenir les seves opcions fins al final, cedint a la candidata alternativa la iniciativa de buscar suports durant els últims dies. Però l’actual president –que va ser el segon més votat dels 77 membres del secretariat– ha mantingut un equip de dirigents fidels a la seva figura, procedent d’àmbits de l’esquerra (la Fundació Jaume Bofill, el Síndic de Greuges) i es defineix com un president que pretén ampliar la base social de l’independentisme.

    La guerra oberta interna ha inclòs a més a més durant els últims temps algunes acusacions directes, com la de Liz Castro a l’exdirigent Jaume Marfany, a qui acusa d’haver-la pressionat l’any passat perquè no es presentés a les eleccions a la presidència de l’entitat.