Homs s'imposa clarament a Requena en les primàries de CDC pel 26-J

L'exconseller obté el 77 % davant el 20% de la dirigent i exnúmero dos del partit al Senat

La formació es felicita per la competició interna, inèdita en la història de la formació

jjubierre33981244 dissabte  21 mai 2016 11 26  tapia t   el candidat160521165909

jjubierre33981244 dissabte 21 mai 2016 11 26 tapia t el candidat160521165909

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El dirigent, exconseller i cap de llista de CDC (amb el nom de Democràcia i Llibertat) en les passades eleccions generals del 20-D, Francesc Homs, repetirà com a candidat en els comicis del 26 de juny després d’haver-se imposat a l’aspirant alternativa Sílvia Requena en les eleccions primàries que va celebrar ahir Convergència per primera vegada en la seva història. Un resultat clar, segons ha subratllat el mateix líder de la formació, Artur Mas.

Homs va obtenir el 77% dels vots, davant el 20% de la seva rival, en una convocatòria en què van participar 7.600 militants. Homs partia com a clar favorit ja que comptava amb el suport públic de bona part de la cúpula de la formació, inclòs el líder Artur Mas i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, entre altres. En la seva primera valoració, Homs va agrair el «coratge» de la seva rival per presentar-se i fer possible les primàries que ell havia proposat. El reelegit candidat va ratificar la seva promesa de no participar en els debats precongressuals de CDC 

–és a dir, dels càrrecs– per centrar-se en la campanya electoral.

La candidata alternativa, Sílvia Requena, advocada, presidenta de la sectorial d’igualtat i drets civils de CDC, es va presentar com a representant de les bases i davant «l’aparell» i reclamant més horitzontalitat en les decisions del partit. En la seva valoració dels resultats, Requena va anunciar la intenció de constituir-se en «el corrent intern de la transversalitat». La dirigent del partit va insistir en la necessitat de «noves maneres d’actuació, una manera més transversal de prendre decisions».

Durant la campanya interna entre tots dos, Requena es va queixar d’haver comptat amb poques ocasions de debatre amb Homs davant els militants del partit. En qualsevol cas, la decisió del Tribunal Suprem de processar Homs per la seva participació com a conseller en el procés participatiu del 9-N del 2014, coneguda dijous passat, pot haver impulsat encara més les ja clares expectatives d’Homs d’acabar aconseguint la victòria.

PARTICIPACIÓ

Notícies relacionades

El partit es va felicitar pel grau de participació en aquest exercici democràtic que representa un canvi respecte a la manera tradicional d’escollir les llistes de candidats i candidates electorals. Un sistema basat en la presentació de ternes de candidats per part de les agrupacions sectorials i territorials, després de la qual cosa la cúpula dirigent acabava decidint qui ocupava els principals càrrecs. Homs presentarà avui al consell nacional del partit –màxim òrgan entre congressos– la seva proposta de llista electoral per concórrer com a CDC.

El reelegit candidat s’enfronta el dia 26 de juny vinent a uns comicis en els quals el partit parteix amb un resultat molt negatiu: vuit escons davant els 16 de quatre anys enrere. Requena li va reclamar que si les urnes el situen per sota d’aquesta patacada del 20-D, presenti la seva dimissió com a cap del grup parlamentari a Madrid.