Liz Castro optarà aquest dissabte a liderar l'ANC

Reclama una entitat més activa, independent dels partits i sense presidencialisme

Els partidaris de Jordi Sànchez posen en dubte que aconsegueixi els dos terços del secretariat

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

L'escriptora i editora nord-americana establerta a Catalunya Liz Castro ha anunciat que demà es presentarà com a candidata a presidir l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en la reunió del secretariat, el nucli dirigent de 77 persones que ha d'elegir la presidència i vicepresidència de l'entitat independentista per als dos anys vinents, així com un secretari i un tresorer.

Castro ha sigut la més votada d'entre els 77 integrants del secretariat de l'ANC, per sobre de l'actual president, Jordi Sànchez. L'any passat l'escriptora també va superar l'actual líder de l'ANC en les votacions del secretariat, però Sànchez va aconseguir més vots en l'elecció final del màxim càrrec de responsabilitat.

En diversos tuits, Castro explica les seves intencions: “El nostre objectiu és la independència. Per arribar-hi necessitem millorar la comunicació entre assemblees territorials, sectorials...necessitem aprofitar les fortaleses dels 77 membres del secretariat i amb acord, i fins i tot discrepàncies, treballar sempre junts, i necessitem tornar a il·lusionar les nostres bases, recuperar l'empenta i definir aquest país nou per la via del procés constituent. Debatre obertament i respectuosament és positiu. Posem les idees sobre la taula, prenguem una decisió i tirem endavant units”.

La candidatura de Liz Castro compta amb el suport de dirigents de perfils diferents, com Quim Torra, expresident d'Òmnium Cultural, i l'exdiputat de la CUP Antonio Baños, entre altres. El seu objectiu indissimulat és substituir Sànchez, a qui retreuen decisions polititzades, especialment la de recolzar la llista conjunta electoral entre CDC i ERC que va exigir l'expresident Artur Mas l'any passat, tot i que un secretariat previ de l'ANC havia apostat per una llista electoral sense polítics.

L'equip de Liz Castro -acusat per l'entorn de Sànchez de connivència amb els interessos d'ERC i la CUP- reivindica la seva transversalitat ideològica i defensa la necessitat, com explica la candidata avui als seus tuits, de recuperar la iniciativa perduda per l'entitat els últims mesos i també la unitat d'acció. Castro rebutja les acusacions de partidisme. A més, es reivindica com una figura independent i no subjecta a l'interès de cap força política. Per fer un país nou, fa falta més d'un partit, és un dels seus lemes.

SENSE PRESIDENCIALISME

Notícies relacionades

La candidatura de Castro es presenta també amb la intenció d'abandonar el "presidencialisme" que, segons ells, ha presidit la gestió de Jordi Sànchez durant l'últim any. Castro promet actuar de forma col·lectiva amb altres cares visibles com Torra, Baños o Clara Ponsetí. 

Amb tot, l'elecció de l'escriptora i editora demà en la reunió del secretariat a Ripoll dependrà del fet que aconsegueixi el suport de dos terços dels integrants de la direcció. És a dir, 52 vots en cas que hi assisteixin els 77 integrants d'aquest òrgan dirigent. En cas contrari, l'entitat hauria de buscar una altra candidatura que aconsegueixi aquesta majoria qualificada, cosa que els partidaris de Sànchez no descarten que passi perquè posen en dubte la capacitat de Liz Castro d'unir majories.