Munté manté que no hi ha previsió d'apujar l'IRPF

La portaveu sosté que la Generalitat no ha debatut la discrepància interna sobre l'augment de l'impost sobre la renda

Afirma que Economia simplement estudia diferents escenaris per mandat del Parlament

 

  / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Res. Ni debat al Govern català, ni tan sols el reconeixement de l'òbvia discrepància oberta entre CDC i ERC CDC ERC en relació amb si apujar o no l'IRPF a les rendes més altes. La resposta de la portaveu del Govern i titular de Presidència, Neus Munté, ha sigut un mur: no s'ha debatut, la qüestió és més aviat "mediàtica" i no es preveu la pujada de l'IRPF, tan sols la baixada per a les rendes més baixes.

¿Com s'explica llavors l'escenari, avançat aquest dilluns per EL PERIÓDICO, en què treballa el conseller d'Economia i líder d'ERC, Oriol Junqueras, d'abaixar l'IRPF a rendes baixes compensant aquesta minva d'ingressos amb un augment a les més altes? Doncs que es tracta només d'un estudi que es basa en una resolució del ple sobre pobresa que reclamava estudiar canvis fiscals.

Però en el si del Govern, aquest dimarts, res: "En la reunió no s'ha tractat cap proposta d'increment de l'IRPF, crec que això s'explica pel fet que la llei d'acompanyament no preveu ni incorpora cap proposta ni plantejament en aquest sentit".

Munté ha insistit: "No existeix sobre la taula cap proposta en la línia d'incrementar els trams impositius de l'IRPF i el que existeix és un mandat parlamentari en relació amb estudiar noves figures fiscals en el seu conjunt per incrementar els nivells d'ingressos i un sistema fiscal més progressiu". D'aquí no n'ha sortit. I el debat s'ha traslladat a l'"infrafinançament" de Catalunya en el conjunt de l'Estat.

PARAPET

D'entrada, doncs, CDC es parapeta en el programa electoral firmat per CDC i ERC a Junts pel Sí que, com ha recordat amb encert Munté una vegada i una altra, només preveu abaixar la pressió fiscal a les rendes més baixes. "És objectiu d'aquest Govern treballar per la millora d'aquest sistema de finançament que no és eficient ni progressiu i, com recull el nostre programa electoral, disminuir la pressió fiscal a les rendes més baixes", ha asseverat.

Per tant, el que ha deixat en l'aire Munté és que es podria aplicar en la llei de pressupostos una baixada a les rendes baixes compensada amb altres figures --no l'IRPF-- que podrien passar per la fiscalitat mediambiental. La manera de deixar la porta oberta és apel·lar a la necessària negociació dels comptes quan aquests surtin del Govern en els pròxims dies.

MÀ ESTESA A LA CUP

Notícies relacionades

Munté ha donat la mà a la CUP malgrat descartar, d'entrada, la pujada de l'IRPF que ofereix ERC i que veuen bé els anticapitalistes. Amb tot, la portaveu ha donat la mà al seu soci preferent i al mateix temps l'ha pressionat recordant que sense comptes no hi ha augment de mesures socials. Pel que fa a les mesures de la CUP, com la de tornar a implantar mesures fiscals impugnades pel TC, Munté no s'ha mullat, i s'ha limitat a mostrar sintonia en línies generals: "La CUP parla d'una estructura tributària justa i equitativa, un objectiu que compartim però és necessària una visió global dels impostos, parla de més capacitat recaptadora, de més eficàcia en el frau fiscal, ho compartim". Al mateix temps, ha demanat a la CUP que assumeixi que els comptes hauran de ser "realistes".

En tot cas, la portaveu ha insistit en un missatge optimista malgrat la turbulència en el si mateix del Govern: "No plantegem un altre escenari que no sigui l'aprovació dels pressupostos". I el mes perquè això sigui així és juliol.