DE TORNADA A LES URNES

Pedro Sánchez rebutja l'oferta de Podem per anar en coalició al Senat

Iglesias telefona al cap del PSOE per oferir-li un pacte a la Cambra alta davant el 26-J

El líder socialista també veta l'aliança a València, encara que la impulsi el seu company Puig

rjulve33694772 gra141 madrid 28 04 2016 el secretario general160510132432 / Paco Campos

rjulve33694772 gra141  madrid  28 04 2016   el secretario general160510132432
Pedro Sánchez respon amb un no, gràcies a l’oferta de Podem per concórrer amb llistes conjuntes al Senat i poder així superar el Partit Popular a la cambra alta. 

/

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un altre cop d'efecte de Pablo Iglesias. Podem ha plantejat una aliança estatal amb el PSOE per concórrer junts al Senat en les eleccions del 26-J i evitar, diuen els morats, que la Cambra alta segueixi quedant en mans del PP, que ara ostenta la majoria absoluta. Aquest dimarts, els podemistes han remès una carta al comitè federal socialista -sabent que es reuneix dissabte que ve- per presentar llistes conjuntes als territoris on sigui possible. "La proposta està oberta a tots els actors socials i polítics que advoquen pel canvi progressista que s'hi volguessin incorporar", segons es concreta a la missiva, i es comprometen a tenir la "generositat" necessària per acollir i adaptar-se a les necessitats de cada autonomia. El cap del PSOE, Pedro Sánchez, no ha trigat a respondre amb un contundent "no, gràcies", al que considera una nova operació mediàtica d'Iglesias en plena precampanya i sense esperar a la reunió del seu comitè. Afegeix que si tant interès tenia acabar amb el "bloqueig" popular, només calia que hagués recolzat la seva investidura quan en va tenir l'ocasió.

De fet, Sánchez ha aclarit en declaracions a Cuatro que aquest mateix matí el líder de Podem s'ha posat en contacte amb ell per informar-lo que es disposava a remetre-li aquesta missiva. "Ja tinc certa experiència en això. Quan Iglesias es posa en contacte amb mi, els nyic-i-nyacs, o quan em regala un llibre [...] vaja, que quan ell m'envia un missatge jo ja sé que és per fer alguna cosa amb els mitjans de comunicació", ha dit el socialista.

PRESSIÓ PERQUÈ HO RECONSIDERI

Malgrat la clara negativa de Sánchez, Iglesias li ha demanat que reconsideri la seva decisió i ha argumentat que, encara que no sigui possible un acord de caràcter estatal, sí que es podria arribar a pactes en determinats territoris, com el País Valencià, on el president socialista, Ximo Puig, ja ha mostrat la seva predisposició a trobar una forma de cooperació que uneixi l'esquerra en una candidatura per a la Cambra alta. El líder morat ha subratllat que és conscient d'haver tingut "reaccions aspres" amb Sánchez en ocasions anteriors, però ha insistit en la necessitat de donar-se suport. "Estic disposat a intentar convèncer Pedro, perquè els necessitem. El PSOE segueix sent fonamental i els volem caminant amb nosaltres", ha insistit. Per recolzar el cop d'efecte d'aquesta nova proposta, el partit morat ha llançat una bateria de tuits reclamant al PSOE que s'hi avingui.

Notícies relacionades

Però Sánchez no té pensat fer un pas enrere. Tampoc a València i encara que el seu company Ximo Puig tingui un criteri diferent del seu. Segons han confirmat a aquest diari fonts del seu entorn, el 'no' del cap del PSOE s'ha de fer extensible a la fórmula que s'està estudiant al País Valencià, que sumaria, juntament amb altres organitzacions d'esquerra, socialistes i Podem. Aquest mateix matí el secretari general dels podemistes en aquest territori, Antonio Montiel, explicava a EL PERIÓDICO que estava a l'espera d'una resposta definitiva del president valencià, que confien que sigui positiva per poder segellar l'acord en qüestió d'hores.

Aquest hipotètic pacte 'a la valenciana' que s'estava cuinant havia d'incloure, entre altres coses, una exigència conjunta d'un nou model de finançament, garantir inversions i resoldre el problema del deute històric. No obstant, Sánchez s'oposa a aquesta aliança, com a la resta de les que vol Podem i que tenen a veure amb el Senat.