Iglesias demana a Sánchez "remar junts" perquè estan "obligats a entendre's"

Alberto Garzón confirma que concorre com a número cinc a la llista per Madrid, darrere d'Errejón

El secretari general de Podem ratifica que ja estan acordats tots els detalls de la coalició amb IU

undefined33818729 madrid  09 05 2016   alberto garz n   iu  y pablo 160510084649

undefined33818729 madrid 09 05 2016 alberto garz n iu y pablo 160510084649 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Amb l'aliança garantida i l'esperança d'aconseguir amb ella la seva anhelada hegemonia a l'esquerra del tauler polític, Pablo Iglesias mira directament al PSOE davant l'horitzó del 26-J. El secretari general del partit morat considera que els socialistes i la coalició segellada aquest dilluns entre Podem i IU són forces "condemnades a entendre's" com a aliats per aconseguir expulsar Mariano Rajoy de la Moncloa. Per si el seu historial dialèctic suscita dubtes, Iglesias s'ha mostrat disposat a deixar enrere els "tons aspres" que ha utilitzat en els últims mesos, i ha reiterat que la seva mà estarà estesa per pactar amb el partit de Pedro Sánchez un govern de coalició progressista que doni pas a un nou cicle.

 "S'obre una nova etapa en la història en què és fonamental que remem tots junts", ha insistit per apel·lar al PSOE, en una entrevista a la cadena SER aquest dimarts, poques hores després de celebrar a Madrid amb Alberto Garzón l'acord de coalició. El líder podemista ha subratllat que desitja que Sánchez formi part del nou executiu de canvi que pronostica i que el "recolzi des de dins". Per a això, ha situat el número u dels socialistes davant una disjuntiva: "M'agradaria molt que el PSOE aclarís a la seva gent amb qui estan disposats a pactar, amb Rajoy o amb nosaltres", ha plantejat. 

ELS LLOCS DE SORTIDA

Poques hores després de presentar l'acord el mateix Alberto Garzón ha confirmat que finalment concorrerà com a número cinc per Madrid el 26-J, darrere d'Iglesias i Íñigo Errejón, en una entrevista a Onda Cero. Aquesta decisió, que els dirigents van evitar confirmar dilluns a la nit, evita grans desplaçaments simbòlics, com la possibilitat que el d'IU pogués anar per Màlaga i endarrerir la posició en cap de l'errejonista Alberto Montero, número u per la circumscripció andalusa.

Iglesias ha confirmat que tots els detalls de la coalició amb IU ja estan tancats, segons li ha confirmat el seu secretari d'organització, Pablo Echenique, que ha negociat els termes del pacte i els farà públics previsiblement al llarg d'aquest dimarts.

Queda per confirmar quins són els candidats que IU aconsegueix situar en llocs de sortida a les llistes, entre 9 i 10 persones, segons l'acord i a quines províncies pertanyen, encara que tot sembla indicar que Madrid i Andalusia són les places on hi ha hagut més encaix de noms.

Notícies relacionades

A més, queda pendent de definir la marca electoral de la coalició. Preguntat sobre aquest punt, Iglesias ha tret importància a la denominació definitiva d'un projecte que considera "històric". "Tothom sap que hi som tots: Podem, IU, En Comú Podem, Compromís, En Marea... Ja ens coneixen a tots", ha assenyalat per admetre que està "enormement content" per haver sigut capaç d'"ajuntar totes les peces".

El número u de Podem considera que amb l'aliança la seva candidatura podrà "fer-li la remuntada al PP", una possibilitat que, sosté, estimularà el vot entre els ciutadans que desitgen el canvi. Respecte a les veus crítiques al si d'IU que critiquen l'acord, com l'històric portaveu Gaspar Llamazares, ha tret importància a aquestes opinions divergents i ha augurat un "suport massiu" de les militàncies de les dues forces, que aquest dimarts i dimecres han de votar la coalició.