EMERGÈNCIA SOCIAL

Mariano Rajoy recorrerà també la nova llei sobre pobresa si envaeix competències

El Govern en funcions insisteix que només va portar al TC la part procedimental

Ayllón suggereix que aquesta vegada es busquin fórmules que siguin constitucionals

cmontanyes33702190 gra009  madrid  29 04 2016   el presidente del gob160503210819

cmontanyes33702190 gra009 madrid 29 04 2016 el presidente del gob160503210819 / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El Govern ara en funcions –que és el que ha recorregut una part de l’anomenada llei de pobresa energètica– assegura no sentir-se intimidat pel front que, des de la Generalitat, s’ha impulsat per respondre a la suspensió d’una part d’aquesta norma al Tribunal Constitucional. A l’espera de conèixer els detalls concrets de la decisió que es va adoptar ahir a la tarda en una cimera convocada a Barcelona, en la qual van participar el Govern, grups parlamentaris, alcaldes i entitats socials, des de la Moncloa s’avisa que si es torna a aprovar al Parlament un projecte legislatiu que no respecti el marc competencial vigent, no dubtarà a recórrer una altra vegada a l’Alt Tribunal.

«Si s’elabora qualsevol nova llei no pot sobrepassar els límits competencials», va advertir en declaracions a EL PERIÓDICO el secretari d’Estat de relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, que va suggerir a les autoritats catalanes que s’esforcin a buscar fórmules que puguin afavorir o incrementar ajudes per als més necessitats sense traspassar el seu àmbit competencial. «No és necessari, és qüestió d’estudiar a fons les fórmules jurídiques, que n’hi ha», va apuntar.

JUSTIFICACIÓ

Ayllón va voler subratllar que el recurs impulsat divendres passat pel Govern al qual ell pertany «no toca» la part de la llei que afecta les mesures per pal·liar la pobresa energètica i que el que s’ha portat davant el Constitucional és «una part procedimental» relativa als desnonaments. «De la part i les qüestions més importants no s’ha tocat res. I el que s’ha recorregut no s’ha fet per una qüestió política o per discrepàncies amb el fons. Estem obligats a posar en mans del TC les qüestions en què hi hagi dubtes perquè reguli qui té la competència», va asseverar.

Notícies relacionades

Un dels objectius que persegueix el Govern català és guanyar temps a l’impulsar un nou «instrument legislatiu» des de Catalunya per tractar d’esquivar la paralització imposada des del TC, donat que el 26 de juny hi podria haver un canvi a l’Executiu. Les enquestes en aquest moment assenyalen Mariano Rajoy de nou com a guanyador més probable, encara que sense majoria absoluta, de manera que per repetir com a president hauria de pactar.

Es dóna la circumstància que pràcticament tots els partits, amb l’excepció del PP, han defensat públicament les seves preferències per evitar un recurs contra una llei de caràcter tan social com la de pobresa i emergència habitacional, de manera que no és descartable que l’assumpte pugui ser objecte de debat en futures negociacions d’investidura. En tot cas, els populars defensen ara per ara el seu recurs i insisteixen que, si està a les seves mans, recorreran qualsevol norma que sota el seu punt de vista sobrepassi els límits de la Carta Magna.