Podem i IU redacten un programa conjunt per al 26-J

Els emissaris de Pablo Iglesias i Alberto Garzón negocien l'encaix en les llistes i la coordinació de la campanya

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Falten els serrells. Podem i IU aprofiten el temps de descompte per concretar els detalls de la coalició electoral amb què concorreran el 26-J, un pacte que va rebre el plàcet de Pablo Iglesias i Alberto Garzón, i que aquesta setmana ultimen els seus emissaris. L'aliança, que no va arribar a produir-se el 20-D per les reticències del partit lila, implicarà ajustos considerables en les dues formacions. L'encaix en les llistes --que segueix negociant-se--, el repartiment de percentatges en les subvencions electorals, i també el programa. Els secretaris d'organització de les dues formacions s'han reunit aquest dimarts i han decidit crear un equip de treball comú per elaborar aquest nou contingut programàtic que serà un document de mínims, amb propostes que reflecteixin les principals prioritats de les dues forces. 

Per decidir també queda la marca electoral de la coalició. Fonts del partit d'Iglesias han apuntat la possibilitat de fer servir Podem En Comú com a fórmula, però Garzón segueix pressionant perquè les sigles d'IU figurin en la papereta electoral i, davant el risc de quedar diluït en la identitat lila, defensa que el logotip de la federació d'esquerres sigui present en la campanya.

DUES GIRES EN PARAL·LEL

Notícies relacionades

Aquest és un altre punt complex: com articular dues gires paral·leles que demanin el mateix vot, amb llenguatges diferents, líders diferenciats, retrets verinosos a l'hemeroteca i una manera de llegir el context polític substancialment diferent. 

De moment, els simpatitzants d'IU voten 'a cegues' la coalició amb Podem. Des de dilluns fins dijous es poden manifestar a favor o en contra de l'aliança, però sense que les bases puguin saber en quins termes se subscriu l'acord. Els inscrits de la força lila també seran consultats però la direcció encara no ha concretat data en un calendari que apressa. La coalició s'ha de registrar abans del 13 de maig al Ministeri de l'Interior, encara que les llistes es poden demorar fins al 23. Entre les incògnites, quants candidats incorporarà IU a les llistes, quins efectes de desplaçament té sobre els dirigents podemistes i els noms dels directors de campanya. Els tres elements poden semblar detalls, i no obstant, resulten de tanta envergadura que ningú dubta que aquestes decisions poden determinar l'èxit o el fracàs el 26-J.