EMERGÈNCIA SOCIAL

El Parlament desafiarà l'Estat i ratificarà la llei contra la pobresa energètica

La proposta d'ERC de recolzar novament la norma troba ressò entre els convergents

El Govern català topa amb dificultats per esquivar la suspensió de l'impost sobre pisos buits

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CDC i ERC es preparen per defensar aferrissadament la llei d'emergència habitacional i pobresa energètica davant la segura suspensió que comportarà el recurs interposat pel Govern del PP davant el Tribunal Constitucional. Aquest dilluns s'ha discutit en el si del grup parlamentari l'opció plantejada per ERC de tornar a passar la llei recorreguda per l'Executiu central pel tràmit parlamentari per tal de ratificar-la una altra vegada, cosa que suposaria un acte de desobediència, encara que els convergents prefereixin titllar-ho d'obediència a la legalitat que emana de la Cambra catalana. Aquesta és una possibilitat llargament acariciada pels republicans, ja que suposa matar diversos pardals d'un tret. Fonts de JxSí han confirmat a aquest diari que el president del grup, Jordi Turull, plantejarà la mesura en la cimera de dimarts al Palau de la Generalitat.

Acceptar a tràmit i ratificar una llei suspesa pel Tribunal Constitucional sembla la via més directa perquè la justícia fixi la mirada en la Mesa del Parlament i els diputats que votin a favor del text. La quadratura del cercle la facilita el caràcter merament social, i no patriòtic, de la iniciativa. Primer, perquè uneix el destí del bloc sobiranista (Junts pel Sí i la CUP) amb el 'colauisme' i moviments propers, és a dir, tant amb l'alcaldessa de Barcelona com amb els 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot. A aquests 83 diputats s'hi podria sumar algun socialista, segons els comptes del Govern català, que veuria impossible de rebutjar una norma que en la primera tramitació va ser aprovada per unanimitat, l'origen de la qual va ser una iniciativa legislativa popular (ILP) i que ha obturat el degoteig de desnonaments per indicació de les grans corporacions.

PRESSIÓ PER LA DESOBEDIÈNCIA

Un altre pardal que cau és el del requisit que exigeix la CUP per negociar seriosament l'aprovació d'uns pressupostos, que no és res més que el de la desobediència. I a més, en una matèria tan sensible per als anticapitalistes com el de l'emergència habitacional i la pobresa energètica. Junts pel Sí es va oposar a la moció que demanava la ratificació de la declaració de preindependència del 9 de novembre del 2015 precisament perquè només satisfeia els ja convençuts.

Més pardals al sarró. Posats a conquistar l'àrea metropolitana, bé sigui pel que el sobiranisme denomina la “majoria social”, bé sigui per encarrilar una campanya electoral (sense anar més lluny la que comença d'aquí quatre setmanes), no hi ha res millor que presentar-se amb fets i amb l'Estat al clatell de la Generalitat després de definir-se com el màxim paladí en defensa dels més desafavorits. 

PARAULA DE FORCADELL

¿I quina és la posició de la presidenta del Parlament? En l'entrevista concedida a aquest diari, Carme Forcadell (del terç dels independents de Junts pel Sí, però d'innegable proximitat orgànica amb ERC) va ser clara: “Crec que una llei aprovada per unanimitat pel Parlament i que serveix per ajudar els més desafavorits s'ha d'aplicar”.

Notícies relacionades

També s'hi ha d'afegir la dificultat per esquivar la mateixa impugnació del TC. En concret, com mantenir l'impost als pisos buits, suspès pel TC. A la Generalitat assumeixen la dificultat de legislar de manera efectiva per preservar aquesta mesura, que va suposar un ingrés d'11 milions d'euros en el primer exercici en vigor.

D'aquests, pràcticament la meitat procedien de l'anomenat 'banc dolent', la Sareb, en mans de l'Estat. És per això que la interpretació que en fa la Generalitat és que l'Executiu estatal ha defensat els seus propis interessos econòmics a l'instar el TC a decidir contra aquesta part de la llei del 2015.