Comparació entre l'acord del Prado i l'acord PSOE-Ciutadans

Similituds i diferències entre l'aliança plantejada per Compromís i la forjada entre Pedro Sánchez i Albert Rivera

Compromís aposta per un govern d’esquerres amb Pedro Sánchez al capdavant. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

L'acord del Prado plantejat per Compromís comparat amb l'acord per un "Govern del canvi" rubricat pel PSOE i Ciutadans. Aquests són, en resum, alguns dels punts clau dels dos documents i les similituds i diferències entre ells.

DESNONAMENTS, DEPENDÈNCIA, VIOLÈNCIA MASCLISTA...

ACORD DEL PRADO. Planteja "adoptar mesures contra els desnonaments, entre elles, les cinc de la PAH". Aquestes són: "dació en pagament, lloguer assequible, parar els desnonaments, vivenda social i subministraments garantits". Aquest document, molt genèric, parla a més d'"implantar una renda garantida de ciutadania", de "dotar de prou recursos la llei de dependència", d'impulsar "mesures integrals contra la violència masclista", de mesures contra la pobresa i d'un pla d'ocupació juvenil i contra la fuga de cervells.

ACORD PSOE-CIUTADANS. Aquest és el primer desacord que ja ha explicitat el PSOE, ja que el seu pacte amb Ciutadans no coincideix amb els requisits de la PAH, sinó que subratlla que s'ha de "reconèixer el dret de les persones que hagin perdut la seva vivenda com a conseqüència d'una situació d'insolvència sobrevinguda en un procediment de desnonament que se'ls faciliti una vivenda en règim de lloguer social a un preu d'acord amb les seves circumstàncies econòmiques i familiars i, en el seu cas, amb un pla de rescat personal sobre el deute pendent que mantinguin, que no ha de superar el 30% dels seus ingressos".

Aquesta aliança també proposa la posada en marxa d'un programa de lloguer social i d'una reforma de la llei hipotecària i aboga per un "pacte social, polític i institucional contra la violència de gènere" i per programes de sensibilització. Sobre la llei de dependència, aposta per "recuperar els seus principis inspiradors, els seus objectius i implantació".

REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA

ACORD DEL PRADO. Reformar la llei de transparència, crear una Oficina contra el Frau i la Corrupció, prohibir les portes giratòries i regular els 'lobbies', reformar el sistema electoral...

ACORD PSOE-CIUTADANS. Esmenta en 32 ocasions també la paraula 'transparència' i exposa una extensa llista d'accions per combatre la corrupció, inclosa la creació d'una Oficina Anticorrupció. Sobre les portes giratòries, una diferència: proposa fixar "un període d'incompatibilitat de cinc anys per als que pretenguin incorporar-se ex novo a empreses". També es compromet a millorar el sistema electoral per "millorar la proporcionalitat", entre altres objectius, i regular els 'lobbies'.  

DESPESA SOCIAL, PARITAT, REFORMES LABORALS

ACORD DEL PRADO. Considera necessari reformar l'article 135 de la Constitució i prioritzar la despesa social, promoure la paritat en les institucions, derogar les reformes laborals del 2010 i el 2012, reestructurar el deute, impulsar una nova llei d'educació i crear una llei per a la igualtat efectiva de persones LGTBI.

ACORD PSOE-CIUTADANS. S'obre a superar els límits de dèficit que fixa l'article 135 de la Constitució per garantir l'"estabilitat social de l'Estat", encara que els socialistes ja han deixat clar que no volen arribar tan lluny com proposa Compromís. Accepta de ple el foment de la paritat però és molt menys directe pel que fa a les reformes laborals del 2010 i el 2012 (apunta diversos canvis en aquest àmbit però sense dir directament la paraula 'derogació'. És el segon obstacle que expressa el PSOE). Tampoc hi ha literalitat pel que fa a "reestructuració del deute". També creu imprescindible tombar la LOMCE i arribar a un Pacte per l'Educació. Sobre la situació de les persones LGTBI no es fa menció.

MODEL PRODUCTIU

ACORD DEL PRADO. Continua la manera genèrica per intentar l'acord. Proposa reindustrialitzar l'economia, un nou model energètic, lluitar contra el frau fiscal, fomentar les connexions amb Europa... I planteja "reconvertir l'ICO en una banca pública".

ACORD PSOE-CIUTADANS. Estableix el mateix per a l'ICO, aposta també per un nou model energètic, per millorar la lluita contra el frau fiscal. En aquests punts les coincidències són gairebé plenes.

LA QÜESTIÓ TERRITORIAL

Notícies relacionades

ACORD DEL PRADO. Entre altres mesures, advoca per reformar el sistema de finançament autonòmic i reconèixer el deute de l'Estat amb les comunitats autònomes. I una altra proposta clau en la qüestió territorial: "Abordar les crisis territorials de l'Estat des d'una perspectiva democràtica i avançar cap a un model federal".

ACORD PSOE-CIUTADANS. Res de parlar de "crisis territorials". El document defensa la reforma constitucional, el sistema de finançament i el model federal... però deixa clara la defensa de la unitat d'Espanya i el seu compromís a "oposar-se en tot intent de convocar un referèndum amb l'objectiu d'impulsar l'autodeterminació de qualsevol territori".