Rivera: "Ara els toca als espanyols"

Assenyala Rajoy i Iglesias com a culpables que Espanya no tingui president

Ciutadans no va voler ni valorar el document de Compromís

undefined33672831 gra113  madrid  26 04 2016   el rey felipe vi ha r160426130720

undefined33672831 gra113 madrid 26 04 2016 el rey felipe vi ha r160426130720 / Angel Diaz

2
Es llegeix en minuts
G. R / P. M / MADRID

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va arribar a la seva cita amb el Rei ahir convençut que la legislatura tocava a la seva fi. I que ara toca eleccions. És cert que a primera hora del matí un dels seus col·laboradors havia rebut una trucada del PSOE, per avisar-lo que s’estava estudiant contra rellotge l’última iniciativa de Compromís per intentar evitar les urnes. Però a aquelles altures la força taronja ja estava instal·lada en l’escenari que ja no quedava marge per a acords, i que si els socialistes volien fer alguna exploració d’últim minut, ho haurien de fer en solitari i per l’esquerra.

«Per fer això de què es parla, Ciutadans no és necessari ni ho ha sigut mai», va incidir el líder del partit taronja davant la premsa, després de veure’s amb el cap de l’Estat.

Amb aquest panorama, Rivera va apuntar que en la seva cita amb el Monarca havia «constatat» el bloqueig polític que viu el país i que «l’únic pacte» que s’ha forjat en aquests quatre mesos, el dels socialistes i Ciutadans, no ha aconseguit els suports necessaris per poder tirar endavant una investidura. «Li he traslladat a Felip VI que nosaltres hem treballat com ningú pel pacte i per tenir solucions i que ho seguirem fent», va afirmar.

DESPRÉS DEL 26-J, UNA ALTRA VEGADA

Al costat oposat de la política, en el costat que no ha contribuït a construir sinó a destruir les (escasses) possibilitats d’arribar a acord hi va situar Mariano Rajoy i Pablo Iglesias. Es va dirigir a tots dos en diverses ocasions durant la seva compareixença pública per advertir-los que després del 26-J es podran esperar pocs canvis importants, i que seguirà sent necessari asseure’s en una taula a negociar per tenir un president, a l’augurar que no hi haurà majories absolutes.

Dit això, Rivera va sentenciar que «ara els toca als espanyols» opinar sobre el que ha succeït al llarg d’aquestes setmanes i valorar, a través de les urnes, a qui ha buscat realment pactar en pro de l’estabilitat i qui no. El líder de Ciutadans va portar a col·lació que ell havia fet un últim esforç la setmana passada al defensar que es busqués un acord entre el seu partit, el PSOE i el PP sota la premissa que els líders dels tres partits fessin un pas enrere i s’obrís la porta a un president de consens. La idea va ser rebutjada per populars i socialistes. També el Rei va aclarir aquest dilluns a alguns dels portaveus que no ho veia com una opció.

TRUCADA DEL PSOE

Notícies relacionades

Del que no desitjava parlar Rivera ahir era de l’oferta de Compromís i de la contraoferta del PSOE, tot i que va rebre diverses preguntes dels periodistes sobre aquesta qüestió. El líder de C’s es va limitar a confirmar que un dels integrants del seu equip negociador havia rebut, efectivament, una trucada dels socialistes, però va evitar afegir valoracions sobre la conversa o el fons d’unes propostes a què no va voler donar rellevància.

«No faré valoracions polítiques», va dir un descregut Rivera que, en tot cas, va asseverar que la proposta de Compromís era per a un govern «de sis partits» i la del PSOE, «per a un de 90 escons». «No creiem en aquests formats», va sentenciar.