Un micròfon delata Luis de Guindos: "Anem a eleccions i hi haurà un resultat molt similar"

Conversa del ministre Luis de Guindos amb el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

1
Es llegeix en minuts

Novament un (in)oportú micròfon ha permès saber el que pensa de veritat un polític. Sense adonar-se que estava sent gravat, el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha reconegut aquest divendres a Amsterdam que Espanya s'encamina a noves eleccions i que, encara que creu que hi haurà un resultat similar al dels comicis del 20-D, espera que s'imposi el "sentit comú" per formar un Govern que faci front als "problemes".

En una conversa informal amb el seu homòleg holandès i president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en què les imatges van ser difoses pels serveis audiovisuals de les institucions de la UE, Guindos s'ha mostrat convençut que "no hi ha marge" per aconseguir un consens entre els partits que eviti una nova convocatòria a les urnes.

"Bé, ens estem encaminant a eleccions, no hi ha marge, però potser...", diu el ministre, i és interromput per una pregunta de Dijsselbloem sobre si espera que els resultats d'aquestes eleccions siguin diferents.

"Crec que bastant similars, però crec que finalment hi haurà (...) sentit comú per formar un govern", diu Guindos al seu interlocutor, a qui assenyala que espera la formació d'un nou Executiu "perquè tenim problemes, moltes coses".

EXPLICACIONS POSTERIORS

En declaracions a la premsa posteriors, Guindos s'ha reafirmat en la idea que "l'escenari central ara és que anem a eleccions". "Han vist les enquestes, no crec que s'hagi posat de manifest cap qüestió nova", va dir.

Durant la conversa amb Dijsselbloem, aquest assenyala al ministre en funcions en un to bromista que "es pot treballar en coalicions entre la dreta i l'esquerra", i Guindos respon a aquestes paraules amb una sonora riallada. Preguntat sobre això, el titular d'Economia ha tret importància al fet d'haver rigut, a l'assegurar que no sap per què va tenir aquesta resposta, i ha dit que són "reaccions que un té".

GOVERN ESTABLE

Notícies relacionades

Sí que ha recalcat que a Europa es veuen "governs de coalició entre el PP i els partits socialdemòcrates". "És el que està normalment vigent, i és el que sempre ha defensat el president del Govern", ha subratllat el ministre, que ha dit que la seva expectativa que s'imposi el sentit comú hauria de ser "comuna, per a tots". "Tots hem d'intentar fer un esforç perquè es formi un Govern estable i amb l'agenda correcta".

Guindos s'ha desplaçat a Amsterdam per participar amb la resta dels seus homòlegs de l'eurozona en una reunió informal de l'Eurogrup, després de la qual es reuniran a Vint-i-vuit en la primera jornada de l'Ecofin.