DISTINCIONS ANUALS DE LA GENERALITAT

Creu de Sant Jordi per a Argullol, Clotet, López Casasnovas i Ada Parellada

El Govern premia Sol Daurella, parella de Carles Vilarrubí, que apareix als 'papers de Panamà'

Només figuren 6 dones entre els 27 guardonats d'aquest any

Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Iberian Partners.

Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Iberian Partners.
abertran33510309 160412140310

/

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 13 entitats catalanes. La distinció anual recau aquest any, entre altres, en el jurista Enric Argullol, l’actor Carles Canut, el metge Bonaventura Clotet, els economistes Guillem López Casasnovas i Carles Colomer, la cuinera Ada Parellada i l’ecòleg Joandomènec Ros.

    Es dóna la circumstància que una de les guardonades és Sol Daurella, empresària i parella de Carles Vilarrubí, premiat l’any passat amb la mateixa distinció i sobre el qual ahir es va saber que apareix als denominats papers de Panamà per participar en la venda d’unes caves a través d’una firma a Bahames. Daurella ha sigut guardonada per «contribuir a la internacionalització de l’economia catalana». És presidenta de Cobega i està vinculada familiarment a la marca Coca-Cola.

    No és la primera vegada que un premiat té presumptes vincles amb irregularitats en el pagament d’impostos. El 2013, la Generalitat va distingir l’enginyer i arquitecte Josep Maria Bosch Aymerich, que va aparèixer a la llista Falciani de presumptes evasors fiscals elaborada per l’exempleat del banc suís HSBC. A preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, el llavors portaveu i conseller de Presidència, Francesc Homs, va assegurar que desconeixia aquest punt. «Les Creus de Sant Jordi les proposen entitats i personalitats diverses. Ignoro quina entitat ho ha suggerit. Ja ho aclarirem», va argumentar. Després dels aclariments, el guardó es va mantenir.

    Entre els premiats d’aquest any també hi figuren l’activista cívic i cultural Ignasi-Aureli Argemí, l’escultor Emili Armengol, el compositor i intèrpret d’havaneres Josep Bastons, l’estudiós i professor Joan Salvador Beltran, la neuròloga Mercè Boada, l’alpinista i guia d’alta muntanya Óscar Cadiach, l’actor Carles Canut, l’escriptora Josefa Contijoch, el físic Josep Enric Llebot i el filòsof i crític literari Jordi Llovet. També han sigut guardonats la religiosa, integrant de la companyia de Santa Teresa de Jesús, Maria Victòria Molins, el pintor Josep Navarro, el filòleg i traductor Artur Quintana, l’advocat i jurista Josep-Enric Rebés, el polític i directiu cultural i social Josep Sendra, el galerista Carles Taché i l’enginyer de telecomunicacions Mateo Valero.

Notícies relacionades

    A part de Daurella, del món empresarial també han rebut una Creu de Sant Jordi Kikuro Tani, a qui es premia per «la seva contribució a la difusió de la cultura catalana, especialment al Japó», així com el directiu empresarial Josep Santacreu, a qui es concedeix el guardó «per ser un dels impulsors a Catalunya del concepte de responsabilitat social de l’empresa, sobretot des de la direcció d’organitzacions socials, sanitàries i econòmiques».

Premi al voluntariat 

A part de les personalitats guardonades (21 homes i 6 dones), el Govern ha distingit amb la Creu de Sant Jordi 13 entitats vinculades a la cultura, la llengua, la lluita contra les malalties o el voluntariat, entre d’altres. Entre les premiades, la Fundació Pere Tarrés, «pel seu treball en el foment de l’educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l’enfortiment del teixit associatiu». També l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) i la Fundació La Marató de TV-3.