LA COMPLEXA INVESTIDURA

Iglesias enterra les cessions i revela la fórmula del referèndum

Ada Colau suggereix a Podem que faci un esforç per sumar IU si es repeteixen les generals

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Les cessions que Pablo Iglesias va plantejar a la reunió amb el PSOE Ciutadans dijous seran paper mullat si hi ha repetició d'eleccions, incloses les renúncies que feia al voltant del dret a decidir i les preteses ambigüitats d'un document que eludia citar la data i la fórmula jurídica de la consulta per deixar espai a una negociació amb el PSC. Perdudes gairebé totes les esperances d'aconseguir un acord amb els socialistes, el secretari general de Podem va confirmar aquest dilluns que recuperarà el programa electoral amb el qual va concórrer el 20-D i, per primera vegada, va revelar algun detall sobre la pregunta. En concret, va explicar que si aconsegueix arribar al Govern defensarà un referèndum en el qual faria campanya favorable per a un nou encaix constitucional de Catalunya a Espanya i a favor del “no” a la independència. 

Iglesias va admetre que l'espinós tema del dret a decidir ni tan sols va estar sobre la taula en la reunió a tres bandes, ja que ja en matèria econòmica van ser incapaços d'avançar al constatar que Ciutadans només admetria “retocs” en el seu pacte amb el PSOE.

Notícies relacionades

Malgrat que un acord amb Pedro Sánchez tindria a aquestes altures més de miracle que de negociació, Iglesias va tornar a demanar-li que abandoni “la gàbia” en la qual diu l'ha tancat Albert Rivera. Si la situació s'enrareix més o hi ha gestos de distensió  s'observarà aquest dimarts a les votacions al Congrés de llei d'emergència social que presenta Podem, tan en sintonia amb les mesures proposades pels socialistes que un vot en contra o l'abstenció seria interpretat com l'últim gest de distanciament entre tots dos partits i la confirmació s'ha d'abandonar qualsevol esperança d'entesa. 

LLOC PER A GARZÓN

Mentrestant, el calendari corre cap al 2 de maig, últim dia per formar Govern abans que es dissolguin les Corts i es convoquin eleccions, les forces polítiques ja semblen tenir la mirada posada a l'horitzó de les urnes. Podem tractaria aleshores de revalidar les seves confluències territorials a Galícia, País Valencià i Catalunya, però també d'ampliar la seva base. El partit morat ha reobert el debat sobre la possible incorporació d'IU per competir junts en els comicis. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquest dilluns ha estat de visita a Madrid, s'ha mostrat favorable que la federació d'esquerres s'hi incorpori i va suggerir que els morats podrien fer un “esforç per sumar més”. Alberto Garzón, líder d'IU, ja ha advertit que hi està disposat sempre que l'acompanyin les seves sigles i que l'acord sigui a tot el territori, i no per comunitats. 

La carpeta de Barcelona

Ada Colau ha arribat a Madrid en la que va ser la seva segona visita en cinc mesos amb la ferma determinació de reivindicar "la carpeta de Barcelona", és a dir, el cúmul de compromisos pendents del Govern central amb la capital catalana que, va lamentar, són sistemàticament incomplerts ja sigui per falta d'assignació econòmica o de voluntat política.  L'alcaldessa ha recordat els principals i ha criticat que el bloqueig a l'escenari de la governabilitat mantingui en un impàs accions d'emergència. Ha reivindicat la immediata derogació de la llei de racionalització de les administracions locals, ha exigit que s'executin els compromisos econòmics adquirits pel que fa a inversions en transports com l'accés ferroviari al port de Barcelona i les línies de rodalies. Ha criticat a Mariano Rajoy la falta de suport per afrontar la crisi dels refugiats i li ha retret la seva inacció per resoldre el conflicte amb Catalunya.