Pablo Iglesias renuncia a estar al Govern per pactar amb Pedro Sánchez

El líder de Podem demana a C's que s'avingui a recolzar l'acord i anuncia una reunió a tres

Vol que En Comú Podem i el PSC avancin punts de consens en la qüestió catalana

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias arriben junts al Congrés dels Diputats. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias ha arribat somrient de la seva reunió de dues hores amb Pedro Sánchez, amb la seva llibreta morada a la mà i un to especialment assossegat, per explicar que renuncia a estar en un executiu de coalició amb el PSOE com a peatge per aconseguir un acord que eviti la repetició d'eleccions. “Pedro Sánchez m'ha dit que en el seu partit causa molt rebuig que jo formi part d'aquest Govern”, ha admès el líder de Podem, i ha subratllat que no vol ser un “obstacle”. “Si aquesta era l'excusa, ja no hi és, jo me'n vaig”, ha resumit. I ha demanat un gest des de les files socialistes per accelerar un pacte. "Nosaltres cedim, ara els toca cedir a altres", ha dit.

El líder de Podem retira, doncs, el seu nom però segueix reclamant que la vicepresidència d'aquest eventual gabinet sigui per a la força lila, tot i que diu que encara no ha pensat qui podria ocupar aquesta cartera.

Iglesias ha avançat que ha acordat amb Sánchez iniciar una via de diàleg -que ell encapçalarà i que seguirà comptant amb Íñigo Errejón- que es concretarà en reunions tècniques i també entre els líders. Per primera vegada el podemista obre aquest espai a Ciutadans perquè recolzi aquest acord PSOE-Podem “per activa o per passiva”. El número u dels morats li ha traslladat a Sánchez la voluntat de reunir-se amb Albert Rivera per demanar-li el seu suport per “responsabilitat d'Estat” i, segons ha explicat en la roda de premsa després de la reunió, el líder socialista li ha proposat una reunió a tres: Sánchez, Iglesias Rivera.

“No li demanem que trenqui amb Ciutadans, només que transformi un pacte de govern en un pacte de responsabilitat”, ha assenyalat Iglesias en relació amb l'acord subscrit entre PSOE i C’s. 

FORCES CATALANES

Iglesias li ha proposat a Sánchez que aquestes negociacions avancin a partir dels programes electorals amb què es van presentar a les eleccions el 20-D i ha tornat a reclamar un pacte inspirat en la fórmula valenciana que, assegura, per la seva part es pot tancar “demà mateix”. 

En la seva compareixença Iglesias també ha desvelat que els números u d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el del PSC, Miquel Iceta, es reuniran per aconseguir punts d'entesa en la qüestió catalana, amb reunions que facilitin la construcció del Govern de coalició. Segons el podemista, a Sánchez la iniciativa li ha semblat bé, tot i que Iglesias ha insistit que la seva defensa del referèndum a Catalunya no ha variat.

9 SETMANES SENSE PARLAR

Notícies relacionades

Han transcorregut nou setmanes des que  Sánchez i Iglesias es van reunir, el 5 de febrer. D'aquesta trobada en van sortir amb lectures contraposades. El podemista, confiant “de cor” que Sánchez el triés com a soci i descartés negociar amb Ciutadans. El socialista, en to aspre, va criticar l'actitud d'Iglesias, el va acusar de buscar nous comicis i va accelerar unes converses amb Albert Rivera que van culminar el 24-F en un “acord de govern” incapaç d'aconseguir els suports necessaris per tirar endavant a l'hemicicle.

Des d'aleshores, diverses circumstàncies pressionen perquè Sánchez i Iglesias aconsegueixin un acord que els permeti esquivar la repetició d'eleccions. L'intent d'investidura fallit, l'amenaça de Susana Díaz Susana Díaz com a possible candidata a la secretaria general del PSOE, la crisi interna oberta a Podem i l'avanç del calendari semblen haver actuat com a factors de pressió.