Sánchez oferirà a Iglesias ministeris i "millorar" el pacte amb C's

Podem, "disposat" a rebaixar les exigències en pro de l'acord

Ciutadans recolza el diàleg però no estarà en un govern amb els 'liles'

undefined32673352 madrid  05 02 2016  pedro s nchez  psoe  y pablo i160329203531

undefined32673352 madrid 05 02 2016 pedro s nchez psoe y pablo i160329203531 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

En les hores prèvies a l’esperada cita entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias hi va haver algunes novetats d’importància. Per exemple: el cap dels socialistes va advertir que reclamarà franquesa en la reunió i que avisarà que mantenir viu el seu acord amb Ciutadans és, per a ell, condició indispensable per avançar cap a una investidura i un govern. Això sí, sense tancar-se en cas d’avanços que el PSOE, Podem i C’s (no va especificar si es comptaria amb algun partit més) puguin repartir-se ministeris en un futur Executiu de coalició, sempre que s’iniciï una nova fase negociadora sobre la base del document que ja està pactat amb els taronges però que, segons va matisar el socialista Antonio Hernando, pot ser a partir d’ara «ampliat» i «millorat» amb altres acords «compatibles» amb l’aliança que ja existeix amb Ciutadans.

Per deixar constància que passi el que passi avui l’acostament entre Sánchez i Rivera és sòlid, tots dos es van veure ahir al Congrés. Fotografia simbòlica. Dues hores i mitja de reunió. I això que segons portaveus de les dues formacions tot va ser per confirmar que el seu pacte segueix «vigent» encara que està «obert» a millores. No obstant, des de C’s va ser José Manuel Villegas qui es va encarregar d’advertir que ells són partidaris de seure en una taula amb el PSOE i Podem –també de fer-ho amb el PP ben aviat– per dialogar i trobar punts en comú. Va acceptar que es pot modificar el text que van elaborar fa setmanes amb els socialistes si no es toquen qüestions «d’Estat», però també van advertir que no participaran de cap manera en un govern tripartit on també estiguin els morats.

RESPONSABILITAT COMPARTIDA

Per part de Podem, va sortir a la palestra ahir el seu portaveu, Iñigo Errejón, després d’haver-se mantingut un temps allunyat dels focus a causa de les pugnes internes en la seva organització. Va ser, de fet, el primer a insuflar cert optimisme en un ambient negociador en què ningú esperava gaires novetats. 

El portaveu parlamentari de Podem va sostenir, d’entrada, que el seu partit afrontava la trobada amb Sánchez disposat a «rebaixar les seves posicions de partida» per poder arribar a un «punt mitjà» amb el seu interlocutor que faci possible un Executiu. Si depèn dels podemistes, a la valenciana, que prioritzi «desfer el camí de la injustícia i la corrupció del PP».

No va dir res aquesta vegada de referèndums. Tampoc de demanar vicepresidències, malgrat que se li va preguntar sobre el tema. Sí que va especificar que en cap cas es podrà esperar «un xec en blanc» per a l’acord que ja tenen firmat el PSOE i C’s i que, va recordar, ja ha sigut rebutjat al Congrés en una sessió d’investidura. Va assenyalar que la seva aspiració és un «govern compartit de responsabilitat compartida» on es barregin les forces polítiques

–va arribar a parlar de «mestissatge»– i tinguin representació de manera proporcional als vots obtinguts a les urnes el 20-D. «¿Un govern en el qual, com diu Sánchez, hi hagi ministeris per a Podem i també per a C’s?», se li va plantejar en una roda de premsa multitudinària. «No tenim una proposta formal en aquest sentit, però si n’hi ha la valorarem», va contestar.

GOVERN A LA VALENCIANA

Notícies relacionades

La resposta d’Errejón, que almenys en aparença no era l’habitual veto als taronges amb el qual els podemistes acostumen a respondre a aquest tipus de qüestions, va aixecar polseguera. Especialment a les xarxes socials. I a les xarxes socials va ser on el protagonista d’aquestes declaracions va voler fer una lleu matisació per allò de no aixecar més suspicàcies en temps convulsos. «Ho hem dit moltes vegades, no veiem malament que Ciutadans recolzi o s’abstingui en un govern a la valenciana», va escriure en un tuit. Des de l’entorn d’Iglesias es va voler treure ferro a les interpretacions que pogués fer-se d’aquesta via oberta que Errejón deixava a treballar amb el PSOE i Ciutadans, just abans que ahir a la tarda Sánchez es reunís amb Rivera al Congrés per, segons els seus col·laboradors, analitzar el seu propi acord i la seva evolució. «Sempre hem plantejat que si Ciutadans vol donar suport al nostre govern de coalició ens semblaria bé», apuntava un altre membre de la direcció a aquest diari. Fonts de la cúpula podemista van apuntar a la tarda a l’agència Efe que el seu líder defensaria davant Sánchez una negociació «a dos» entre el seu partit i els socialistes, al marge del pacte que es manté amb l’organització taronja.

Faltarà veure què succeeix en la nova cita Sánchez-Iglesias quan queda una mica més d’un mes perquè s’acabi el termini legal que s’han donat les Corts. Tant Errejón com el socialista Hernando van admetre ahir que han mantingut contactes previs per preparar la transcendental reunió i que veuen motius per ser optimistes. Que hi ha ambient i clima per a un possible acord. Sembla que el portaveu socialista ha mantingut informat el seu homòleg de Ciutadans d’aquests possibles «avanços», però no en van voler avançar res a la premsa ni els uns ni els altres.