EL POLS SOBIRANISTA

Junts pel Sí sospesa vetar la moció de la CUP que accelera la ruptura

La Mesa del Parlament podria no tramitar el text dels anticapitalistes

Profund malestar de JxSí pel desafiament dels seus socis parlamentaris

Junts pel Sí sospesa vetar la moció de la CUP que accelera la ruptura

CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En una decisió amb pocs precedents, la Mesa del Parlament podria no admetre a tràmit aquest dimarts una moció presentada divendres passat per la CUP en què el grup anticapitalista exigeix ratificar la declaració de ruptura votada pel Parlament el 9 de novembre, accelerar la seva aplicació i desobeir l'Audiència Nacional.

La moció, de fet, és un desafiament i ha causat un profund malestar a Junts pel Sí (JxSí), que la considera un mer instrument tàctic perquè la CUP "marqui perfil". L'enuig de la coalició de CDC, ERC i diputats independents s'acumula a les votacions que la CUP ha fet perdre al grup del Govern al Parlament durant les últimes sessions. Fruit d'aquest malestar, aquest dilluns la direcció de JxSí ha analitzat la possibilitat de no acceptar a tràmit el text de la CUP en la reunió de la Mesa del Parlament que tindrà lloc aquest dimarts Junts pel Sí disposa de majoria a la Mesa per forçar aquesta decisió.

ELS ARGUMENTS PER AL VETO

La possibilitat de no tramitar la moció del partit anticapitalista suposaria un desafiament polític de primera magnitud. La justificació d'aquesta posició es podria basar en dos arguments. Per una banda, el fet que el Parlament ja ha votat el 9 de novembre el que ara la CUP demana "reiterar". Per un altre, es podria adduir que votar aquesta moció podria ser netament contrari a la legalitat, donat que el Tribunal Constitucional ha declarat nul·la la moció votada el 9-N. En qualsevol cas, aquest revés a la CUP podria generar una resposta automàtica dels anticapitalistes reclamant a la Mesa de la Cambra que reconsideri la seva posició.

Aquest dilluns, a Junts pel Sí ha primat el mutisme respecte a la decisió a prendre, mentre els òrgans directius del grup es reunien per abordar aquest nou desafiament. Una altra opció seria la d'acceptar a tràmit la moció i mostrar la disconformitat amb aquesta en la votació en el ple parlamentari, prevista per a la primera setmana d'abril. En qualsevol cas, el xoc amb la formació encarregada de garantir l'estabilitat parlamentària està assegurat.

UN DESMARCAMENT CONSTANT

Gairebé des del mateix moment que la CUP va firmar el pacte amb Junts pel Sí per recolzar la investidura de Carles Puigdemont en lloc d'Artur Mas i de garantir l'estabilitat parlamentària, la formació anticapitalista va tractar de marcar distàncies i mostrar la seva cara més crítica. Es va vantar, per exemple, d'haver enviat a Mas "a la paperera de la història". El relleu de dos dels 10 diputats de la CUP, fixat en el pacte, no va incloure Anna Gabriel, com esperaven a CDC. I la coordinació amb el grup parlamentari de Junts pel Sí per actuar conjuntament ha sigut testimonial. L'acord inclou, segons ha reiterat l'expresident Mas i el president Puigdemont, que la CUP recolzi els pressupostos del 2016, però el partit anticapitalista no ho dóna per fet ni molt menys. A més, ha votat amb l'oposició i contra Junts pel Sí en assumptes com la gestió de l'aigua.

En la moció presentada divendres, la CUP redobla la pressió. D'entrada, perquè obliga Junts pel Sí a ratificar-se a favor d'un text que el TC ha considerat inconstitucional. Seguidament, perquè exigeix al Govern que desplegui en un termini màxim d'un mes un "pla d'execució" sobre els annexos d'aquesta declaració del 9-N (referits al desenvolupament de diverses polítiques socials). I finalment, perquè insta l'Executiu de Puigdemont a "desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional" relacionats amb el procés de "desconnexió democràtica" i a elaborar, també en un màxim de 30 dies, un "pla d'actuació relatiu a la fase preconstituent del procés constituent", així com a destinar una partida pressupostària a aquesta "fase preconstituent".

UNA DIVERGÈNCIA DE FONS

Notícies relacionades

En definitiva, un repte que busca accelerar la ruptura i, per tant, aprofundeix en la divergència de fons entre Junts pel Sí i la CUP. La coalició de CDC i ERC prefereix avançar en el procés sobiranista dins dels marges de la legalitat fins a aconseguir una majoria social més àmplia que l'actual. En aquest sentit, aquest dilluns el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, que fins ara sempre havia defensat amb vehemència l'independentisme amb o sense acord amb l'Estat, ha afirmat a Catalunya Ràdio que la independència dependrà d'un acord amb les institucions espanyoles. "La independència de Catalunya no serà fruit sols d'una decisió unilateral per part de les institucions catalanes. Ni tan sols serà fruit d'un suposat acord bilateral amb les institucions espanyoles, sinó que, com qualsevol procés polític complex, serà inevitablement multilateral", ha afirmat.

En canvi, la formació anticapitalista no amaga que la seva intenció és la de fer efectiu al més aviat possible el xoc institucional i de legitimitats amb l'Estat. I davant les seves bases mostra així la seva cara més combativa després d'haver pactat amb Junts pel Sí, un acord que no amaguen que els genera dificultats internes i contradiccions ideològiques.